Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2438
Dodano: 20.02.2017
Odsłon: 736
5-6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Mieszam suche składniki.
Aromat beszamelu kryje się z gałce muszkatołowej i ziołach prowansalskich. Dlatego gałkę muszkatołową kupuję w całości i trę na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio przed dodaniem do potrawy.
Ponieważ ograniczam w diecie sól, to jeśli jest w potrawie w innym produkcie, pomijam ją w dodatkach, czyli często pomijam i tu :)
Mleko wlewam do garnka i zanim włączę grzanie, rozprowadzam suche składniki trzepaczką.
Jak uzyskać tanie mleko migdałowe domowym sposobem? przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html
Włączam grzanie i na małym ogniu gotuję ciągle mieszając 5-10 minut aż zgęstnieje - do konsystencji rzadkiego budyniu (taką lubię w sosach).
Czas zależy od temperatury. Im większa, tym mieszam energiczniej i gotuję krócej.
Aneks: jeśli nie mam mąki gryczanej, biorę dowolną bezglutenową. Pyszny delikatny sos bez grudek wychodzi z mieszanki mąk, ryżowej i z tapioki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)