Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sos beszamelowy w odtłuszczonej wersji bez glutenu i bez laktozy, do lasagne, zapiekanek warzywnych i makaronu (bezglutenowego oczywiście :)
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 847
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 847
Składniki
Mieszam suche składniki. Aromat beszamelu kryje się z gałce muszkatołowej i ziołach prowansalskich. Dlatego gałkę muszkatołową kupuję w całości i trę na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Ponieważ ograniczam w diecie sól, to jeśli jest w potrawie w innym produkcie, pomijam ją w dodatkach, czyli często pomijam i tu :)
Mleko wlewam do garnka i zanim włączę grzanie, rozprowadzam suche składniki trzepaczką. Jak uzyskać tanie mleko migdałowe domowym sposobem? przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html
Włączam grzanie i na małym ogniu gotuję ciągle mieszając 5-10 minut aż zgęstnieje - do konsystencji rzadkiego budyniu (taką lubię w sosach). Czas zależy od temperatury. Im większa, tym mieszam energiczniej i gotuję krócej. Aneks: jeśli nie mam mąki gryczanej, biorę dowolną bezglutenową. Pyszny delikatny sos bez grudek wychodzi z mieszanki mąk, ryżowej i z tapioki.