Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sos beszamelowy w odtłuszczonej wersji bez glutenu i bez laktozy, do lasagne, zapiekanek warzywnych i makaronu (bezglutenowego oczywiście :)
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1746
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18590
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6529
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1164
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1746
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18590
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6529
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1164
Składniki
Mieszam suche składniki. Aromat beszamelu kryje się z gałce muszkatołowej i ziołach prowansalskich. Dlatego gałkę muszkatołową kupuję w całości i trę na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Ponieważ ograniczam w diecie sól, to jeśli jest w potrawie w innym produkcie, pomijam ją w dodatkach, czyli często pomijam i tu :)
Mleko wlewam do garnka i zanim włączę grzanie, rozprowadzam suche składniki trzepaczką. Jak uzyskać tanie mleko migdałowe domowym sposobem? przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html
Włączam grzanie i na małym ogniu gotuję ciągle mieszając 5-10 minut aż zgęstnieje - do konsystencji rzadkiego budyniu (taką lubię w sosach). Czas zależy od temperatury. Im większa, tym mieszam energiczniej i gotuję krócej. Aneks: jeśli nie mam mąki gryczanej, biorę dowolną bezglutenową. Pyszny delikatny sos bez grudek wychodzi z mieszanki mąk, ryżowej i z tapioki.