Do góry

Dodatki Przepis na:

Wielkanocny baranek z ciasta

Wielkanocny baranek z ciasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21311

Dodano:

Odsłon: 5854

Wielkanoc za pasem, więc wypróbowałam ostatnio przepis na baranka z ciasta. Aby go zrobić, należy mieć specjalną foremkę. Moja jest pełna, skręcana na śrubki. Co jeszcze potrzebujemy?

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 jajko
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wielkanocny baranek z ciasta

Przygotowanie

  1. Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski przelewam 4-5 łyżek ciepłego mleka, dodaję cukier i wkruszam drożdże. Dokładnie mieszam. Przysypuję 2 łyżkami mąki i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

  2. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję pozostałe składniki, czyli jajko, ciepłą wodę, resztę mleka, olej, sól i zaczyn. Wyrabiam ciasto, aż nabierze kształtu zgrabnej kuli. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia -ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.

  3. Foremkę wysmarowuję od wewnątrz masłem, można też wykorzystać olej. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, odrywam kawałek i wylepiam połówkę foremki. Formę skręcam i zostawiam na pół godziny, aby ciasto ponownie podrosło i wypełniło całą foremkę. Następnie wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.

  4. Foremkę rozkręcam dopiero kwadrans po wyjęciu baranka z piekarnika. Gotowe!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń