Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc za pasem, więc wypróbowałam ostatnio przepis na baranka z ciasta. Aby go zrobić, należy mieć specjalną foremkę. Moja jest pełna, skręcana na śrubki. Co jeszcze potrzebujemy?
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3013
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 576
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3679
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 248
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 358
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3013
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 576
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3679
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 248
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 358
Składniki
Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski przelewam 4-5 łyżek ciepłego mleka, dodaję cukier i wkruszam drożdże. Dokładnie mieszam. Przysypuję 2 łyżkami mąki i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewam mąkę. Dodaję pozostałe składniki, czyli jajko, ciepłą wodę, resztę mleka, olej, sól i zaczyn. Wyrabiam ciasto, aż nabierze kształtu zgrabnej kuli. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia -ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Foremkę wysmarowuję od wewnątrz masłem, można też wykorzystać olej. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, odrywam kawałek i wylepiam połówkę foremki. Formę skręcam i zostawiam na pół godziny, aby ciasto ponownie podrosło i wypełniło całą foremkę. Następnie wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
Foremkę rozkręcam dopiero kwadrans po wyjęciu baranka z piekarnika. Gotowe!!!