Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To staropolski przepis na pyszną fasolę. Kiedyś nazywana była fiziołami. Można ją podawać z suszonymi śliwkami, jednak ja najbardziej lubię w takiej postaci. Fizioły gościły kiedyś na małopolskich, wigilijnych stołach.
Do przygotowania barszczu Wigilijnego niezbędny jest zakwas buraczany (https:...
Odsłon: 9692
Hej kochani jak u was przygotowania do świąt ? Ja właśnie ugotowałam kapustę...
Odsłon: 16373
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 275
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 3013
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 1347
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 275
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 3013
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 1347
Składniki
Fasolę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy do namoczenia na kilkanaście godzin. Po namoczeniu odcedzamy fasolę i wlewamy świeżą wodę. Wstawiamy do gotowania (na tym etapie nie dodajemy soli dzięki czemu fasola ugotuje się szybciej) Po około 2 godzinach fasola powinna być miękka. Solimy 2 łyżeczki na kilka minut przed końcem gotowania. Odcedzamy ją i zostawiamy pod przykryciem.
Do rondelka wlewamy miód, siekamy na drobno listki rozmarynu, i dorzucamy do miodu. Dodajemy sok z jednej cytryny i gotujemy wszystko około 3 minut, na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy lub tłuszczu ze smażenia karpia i podsmażamy fasolę. Powinna mieć rumiany kolor. Fasolę podajemy na głębokim talerzu, polaną miodowym sosem i doprawioną odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Lukier cytrynowy
Dodatki
Domowy majonez
Dodatki
Baba ghanoush – prosta pasta z bakłażana
Dodatki
Ćwikła siostry Anastazji
Lukier cytrynowy
Gęsty lukier z cytrynową nutą. Idealny do ciast i świątecznych deserów. Świet...
Odsłon: 276
Domowy majonez
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnych jajek od domowego, własnoręcznie zro...
Odsłon: 553