Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9895
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2529
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1669
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 616
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3786
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9895
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2529
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1669
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 616
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3786
Składniki
Pierwszego dnia nastawiamy zakwas następująco: do słoika wlewamy pół szklanki wody o temperaturze około 35-40 stopni Celsjusza (nie wyższej). Do tego dodajemy pół szklanki mąki żytniej i mieszamy (zakwas ma osiągnąć postać gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką lub gazą może być pokrywka od słoika (tylko nie zamykamy szczelnie słoika aby gazy tworzące się w czasie fermentacji miały jak odchodzić).
Przez kolejne 4 dni do słoika z zakwasem dodajemy łyżkę wody i łyżkę mąki żytniej lub razowej. Zakwas gotowy jest po 5 dniach od nastawienia. Zakwas można przechowywać w lodówce około 2 tygodni (jeżeli przez pewien czas nie planujemy pieczenia chleba).