Do góry

Dodatki Przepis na:

Zakwas żytni.

Zakwas  żytni.

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 1239

Dodano:

Odsłon: 658

Zakwas postanowiłam zrobić z myślą o pieczeniu chleba. Muszę stwierdzić że świetnie się udał. Ustawione miałam obok kuchenki , aby było ciepło.

Składniki

  • mąka żytnia typ. 2000
  • woda
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas żytni.

Przygotowanie

  1. Mąkę żytnią 5 łyżek mieszam z 50 ml. ciepłej wody w misce. Odstawiam w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć ściereczką Ja mam przykrywkę z dziurkami , dzięki temu jest dopływ powietza. Co ok. 24 godziny przez okres 4 dni dodawałam po 5 łyżek mąki i 50 ml. wody mieszając.

  2. Najlepiej zrobić w jakiejś większej misce. Na piąty dzień zakwas jeśli nie jest mi akurat potrzebny wkładam do słoika i lodówki. W lodówce może być ok.5 tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń