Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas postanowiłam zrobić z myślą o pieczeniu chleba. Muszę stwierdzić że świetnie się udał. Ustawione miałam obok kuchenki , aby było ciepło.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2631
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 134
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 231
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2631
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 134
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 231
Składniki
Mąkę żytnią 5 łyżek mieszam z 50 ml. ciepłej wody w misce. Odstawiam w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć ściereczką Ja mam przykrywkę z dziurkami , dzięki temu jest dopływ powietza. Co ok. 24 godziny przez okres 4 dni dodawałam po 5 łyżek mąki i 50 ml. wody mieszając.
Najlepiej zrobić w jakiejś większej misce. Na piąty dzień zakwas jeśli nie jest mi akurat potrzebny wkładam do słoika i lodówki. W lodówce może być ok.5 tygodni.