Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten zakwas żytni jest idealny do przygotowywania domowego, ręcznie wypiekanego pieczywa żytniego. To naturalna mieszanina otrzymywana z fermentacji mąki i wody, który zawiera bakterie kwasu mlekowego i drożdże. Dzięki temu ciasto do wypieku jest później pulchne i ma charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak. Zakwas żytni jest bogatszy w składniki odżywcze i łatwiejszy w przechowywaniu niż zakwas z białej mąki. Wystarczy jedynie kilka składników i trochę cierpliwości.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4598
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8304
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13138
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4598
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8304
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13138
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Pierwszego dnia wymieszaj 15 g białej mąki, 35 g żytniej mąki i 50 ml wody w dużym słoiku. Zakręć go i pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Drugiego dnia dodaj do mieszaniny 25 g białej mąki, 25 g mąki żytniej i 50 ml wody. Powtarzaj czynność także dnia trzeciego, czwartego i piątego. Przechowuj zakwas w temperaturze pokojowej.
Szóstego dnia wyjmij ze słoika 200 g zaczynu. Ponownie dodaj 50 g mąki białej, 50 g mąki żytniej i 100 ml wody. Wymieszaj i zostaw w temperaturze pokojowej.
Siódmego dnia zakwas powinien być gotowy do użycia. Ma mieć bąbelkową, puszystą strukturę.
Gotowy zakwas żytni wykorzystaj od razu do pieczenia chleba lub przygotowania zupy. Jeśli nie chcesz go przechować na później, włóż go do lodówki. Dokarmiaj go raz w tygodniu, zgodnie ze schematem z drugiego dnia dokarmiania zakwasu.
Jeśli zakwas stanie się zbyt kwaśny, wyrzuć jego część i ponownie dokarm go mąką w proporcjach 50/50.