Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten zakwas żytni jest idealny do przygotowywania domowego, ręcznie wypiekanego pieczywa żytniego. To naturalna mieszanina otrzymywana z fermentacji mąki i wody, który zawiera bakterie kwasu mlekowego i drożdże. Dzięki temu ciasto do wypieku jest później pulchne i ma charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak. Zakwas żytni jest bogatszy w składniki odżywcze i łatwiejszy w przechowywaniu niż zakwas z białej mąki. Wystarczy jedynie kilka składników i trochę cierpliwości.
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 16
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 1017
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 355
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 29669
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 16
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 1017
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 355
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 29669
Składniki
Pierwszego dnia wymieszaj 15 g białej mąki, 35 g żytniej mąki i 50 ml wody w dużym słoiku. Zakręć go i pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Drugiego dnia dodaj do mieszaniny 25 g białej mąki, 25 g mąki żytniej i 50 ml wody. Powtarzaj czynność także dnia trzeciego, czwartego i piątego. Przechowuj zakwas w temperaturze pokojowej.
Szóstego dnia wyjmij ze słoika 200 g zaczynu. Ponownie dodaj 50 g mąki białej, 50 g mąki żytniej i 100 ml wody. Wymieszaj i zostaw w temperaturze pokojowej.
Siódmego dnia zakwas powinien być gotowy do użycia. Ma mieć bąbelkową, puszystą strukturę.
Gotowy zakwas żytni wykorzystaj od razu do pieczenia chleba lub przygotowania zupy. Jeśli nie chcesz go przechować na później, włóż go do lodówki. Dokarmiaj go raz w tygodniu, zgodnie ze schematem z drugiego dnia dokarmiania zakwasu.
Jeśli zakwas stanie się zbyt kwaśny, wyrzuć jego część i ponownie dokarm go mąką w proporcjach 50/50.