Do góry

Dodatki Przepis na:

Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni na chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1042

Dodano:

Odsłon: 7671

Przedstawiam mój pierwszy zakwas. Zbierałam się kilka lat, żeby go zrobić. W końcu się zdecydowałam. Gdybym wiedziała, jak pyszny jest chleb na zakwasie, nie zwlekałabym tak długo :)

Składniki

  • mąka żytnia typ 2000
  • letnia woda
  • Dodatkowo:
  • litrowy słoik
  • gaza, ręcznik papierowy, lub lniana ściereczka do nakrycia słoika
  • gumka recepturka
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąka i woda powinny być w takiej samej ilości, ja dodawałam po 1/3 szklanki,
    ale możecie dodawać po pół szklanki.
    Pierwszego dnia, do wyparzonego słoika wsypać 1/3 szklanki mąki i wlać 1/3 szklanki letniej wody. Wymieszać, przykryć gazą lub ściereczką,
    zabezpieczyć gumką recepturką i odstawić
    na 24 godziny.
    Dzień drugi. Do słoika dosypać 1/3 szklanki mąki
    i wlać 1/3 szklanki letniej wody.
    Wymieszać, zakryć gazą lub ściereczką i zabezpieczyć gumką. Ponownie odstawić.
    To samo powtarzamy dnia trzeciego i czwartego. Na piąty dzień, zakwas będzie już gotowy.
    Ja dokarmiłam go, jeszcze piątego dnia.
    Po kilku godzinach od ostatniego dokarmienia, można wykorzystać zakwas,
    do wypieku pieczywa. Ja swój zakwas dokarmiałam wieczorem,
    więc rano mogłam już robić chleb.

  2. Zakwas który zostanie, przełożyć do czystego słoika i wstawić do lodówki.
    Kiedy będziecie chcieli upiec chleb, należy zakwas wyciągnąć z lodówki
    i zostawić w ciepłym miejscu. Później znów można go dokarmiać.
    Po pięciu, sześciu godzinach, można upiec chleb.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 4 dni temu Brawo :) Chleb upieczony na zakwasie jest po prostu smaczny i zdrowy, taki naturalny. Ja nie przekładam do innego słoika, trzymam i dokarmiam zakwas już kilka ładnych lat w jednym i tym samym słoiku. Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 4 dni temu Ja swój zakwas robię z mąki 720 i karmię go 2x dziennie,po trzech,czterech dniach jest gotowy w zależności ile go potrzebuję.Gdy chcę upiec więcej chlebków wtedy karmię go dłużej.Mąkę 2000 dodaję już do wyrobienia chleba.Ostatnio zaczęłam dodawać też mąki orkiszowej i razowej pszennej.Przepis dostałam od doświadczonego i wieloletniego piekarza i od dwóch lat sprawdza się,chociaż sama go wciąż modyfikuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń