Do góry

Dodatki Przepis na:

Zapiekane ziemniaki w śmietanie

Zapiekane ziemniaki w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 440

Zapiekane ziemniaki w śmietanie to prawdziwa bomba! Nie wymagają żadnych dodatkowych sosów, czy dipów. Ja podałam je do smażonej ryby, ale były tak dobre, że w sumie ryba zeszła na drugi plan i zajadaliśmy się tylko ziemniaczkami. Ziemniaki są bardzo podobne do francuskich Gratin Dauphinois, jednak w przypadku francuskiej zapiekanki ziemniaki surowe zapieka się w mleku i śmietance (lub samej śmietance).

Składniki

  • około 1 kg ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 500 ml śmietany 30%
  • płaska łyżka musztardy (u mnie chrzanowa)
  • 100 g żółtego sera
  • około 50 g masła
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku obieramy ziemniaki, dokładnie je myjemy i kroimy w grube plasterki. Następnie łączymy mleko ze śmietanką i doprawiamy je solą i musztardą. Dobrze mieszamy. Zalewamy nimi ziemniaki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut od zagotowania.

  2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, resztę po prostu zostawiamy na dnie. Następnie przelewamy do naczynia ziemniaki wraz z mlekiem ze śmietanką. Rozkładamy równomiernie i posypujemy startym serem.

  3. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem (200° bez termoobiegu) przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser ładnie się przypiecze.

  4. Na koniec, gotowe można posypać ulubionymi ziołami, u mnie natka pietruszki.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń