Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane ziemniaki w śmietanie to prawdziwa bomba! Nie wymagają żadnych dodatkowych sosów, czy dipów. Ja podałam je do smażonej ryby, ale były tak dobre, że w sumie ryba zeszła na drugi plan i zajadaliśmy się tylko ziemniaczkami. Ziemniaki są bardzo podobne do francuskich Gratin Dauphinois, jednak w przypadku francuskiej zapiekanki ziemniaki surowe zapieka się w mleku i śmietance (lub samej śmietance).
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 241
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9647
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 241
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9647
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Składniki
Na początku obieramy ziemniaki, dokładnie je myjemy i kroimy w grube plasterki. Następnie łączymy mleko ze śmietanką i doprawiamy je solą i musztardą. Dobrze mieszamy. Zalewamy nimi ziemniaki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut od zagotowania.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, resztę po prostu zostawiamy na dnie. Następnie przelewamy do naczynia ziemniaki wraz z mlekiem ze śmietanką. Rozkładamy równomiernie i posypujemy startym serem.
Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem (200° bez termoobiegu) przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser ładnie się przypiecze.
Na koniec, gotowe można posypać ulubionymi ziołami, u mnie natka pietruszki. Smacznego ;)