Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i popularny sposób zagęszczania sosów czy zup a nawet zasmażanej kapusty . Jest podstawą wielu dań . Dobrze wykonana podbije smak każdej potrawy .
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 78
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 81
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 78
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 81
Składniki
Na jedną łyżkę tłuszczu przypada 1 łyżka mąki . Wyróżniamy 3 stopnie zasmażki a wykonanie jest banalnie proste . * Tłuszcz rozpuszczamy na patelni a następnie dodajemy taką samą ilość mąki jak tłuszczu . * Za pomocą rózgi energicznie mieszamy , aby nie powstały nam grudki . 1 stopień to zasmażka jasna smażona jedynie do połączenia tłuszczu i mąki na wolnym ogniu aby nie uległa zarumienieniu . 2 stopień to zasmażka zarumieniona , deko ciemniejsza od zasmażki numer 1 . Czyli na prosty rozum postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszym jedynie przytrzymujemy dłużej na ogniu , do czasu zarumienienia . 3 stopień to zasmażka ciemna , i tak jak w dwóch poprzednich wrzucamy tę samą ilość mąki co tłuszczu . Mąkę wrzucamy na gorący rozpuszczony tłuszcz . Trzymamy na ogniu dłużej niż dwie poprzednie , do czasu aż nabierze pięknego brązowego koloru . Ja używam oleju rzepakowego lub masła klarowanego . Można użyć margaryny ale wedle mnie nie nadaję ona takiego smaku jak wyżej wymienione tłuszcze . Co jest bardzo ważne : Gotową zasmażkę zalewamy zimnym płynem . To znaczy : zimną wodą lub zimnym bulionem . I tak przygotowaną dodajemy do gorącej potrawy .