Do góry

Dodatki Przepis na:

Zielony sos w trzech odsłonach

Zielony sos w trzech odsłonach

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1763

Dodano:

Odsłon: 363

Eksplozja smaków, piękny zielony kolor :) Ma wiele zastosowań i jest bombą witaminową :) Czy jest coś pyszniejszego od młodych, wiosennych ziół i nowalijek? Chyba nie! To jest najlepszy czas, aby w naturalny sposób dostarczyć organizmowi cenne minerały i witaminy. Sos idealnie sprawdzi się podany na ciepło do mięs z grilla lub na zimno do zielonych dodatków takich jak sałatka czy surowe warzywa pokrojone w słupki.
Reklama
Reklama
Zielony sos w trzech odsłonach

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oleju (ok. 1 łyżki ), dodajemy liście rzodkiewki i chrzanu, mieszamy z cebulą i chwilę podsmażamy aż liście zwiotczeją.

  2. Przekładamy wszystko do blendera kielichowego, dodajemy listki oregano i gałązkę lubczyku, dodajemy 50 ml przegotowanej wody (niekoniecznie) i miksujemy na krem. Przekładamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, solimy i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy.

  3. W takiej postaci sos podajemy do mięs na ciepło.

  4. Po wystudzeniu do sosu można dodać majonez w proporcji: 3 łyżki sosu + 2 łyżki majonezu. W takim wydaniu podajemy np. do jajek ugotowanych na twardo czy surowych warzyw pokrojonych w słupki.

  5. Znakomicie również sprawdza się w wiosennej sałatce: młode liście sałaty + pokrojony w kostkę świeży ogórek + pokrojony w kostkę pomidor + pokrojona w plasterki rzodkiewka + posiekane na twardo jajka + garść posiekanego szczypiorku, wszystko polane i wymieszane z zielonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń