Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eksplozja smaków, piękny zielony kolor :) Ma wiele zastosowań i jest bombą witaminową :) Czy jest coś pyszniejszego od młodych, wiosennych ziół i nowalijek? Chyba nie! To jest najlepszy czas, aby w naturalny sposób dostarczyć organizmowi cenne minerały i witaminy. Sos idealnie sprawdzi się podany na ciepło do mięs z grilla lub na zimno do zielonych dodatków takich jak sałatka czy surowe warzywa pokrojone w słupki.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1365
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 597
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6260
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1365
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 597
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6260
Składniki
Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oleju (ok. 1 łyżki ), dodajemy liście rzodkiewki i chrzanu, mieszamy z cebulą i chwilę podsmażamy aż liście zwiotczeją.
Przekładamy wszystko do blendera kielichowego, dodajemy listki oregano i gałązkę lubczyku, dodajemy 50 ml przegotowanej wody (niekoniecznie) i miksujemy na krem. Przekładamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, solimy i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy.
W takiej postaci sos podajemy do mięs na ciepło.
Po wystudzeniu do sosu można dodać majonez w proporcji: 3 łyżki sosu + 2 łyżki majonezu. W takim wydaniu podajemy np. do jajek ugotowanych na twardo czy surowych warzyw pokrojonych w słupki.
Znakomicie również sprawdza się w wiosennej sałatce: młode liście sałaty + pokrojony w kostkę świeży ogórek + pokrojony w kostkę pomidor + pokrojona w plasterki rzodkiewka + posiekane na twardo jajka + garść posiekanego szczypiorku, wszystko polane i wymieszane z zielonym sosem.