Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie korzystam fanatycznie z frytkownicy beztłuszczowej, ale pewnego razu pomyślałam, że dobrze by było przygotować w niej ziemniaki pieczone. Uwielbiamy smak pieczonych ziemniaków, czy to z ogniska, czy z grilla, czy też z piekarnika. I dotychczas okazjonalnie zdarzało mi się piec w piekarniku albo same ziemniaczki, albo bulwy wymieszane z rozmaitymi warzywami korzeniowymi. A nawet i z innymi warzywami, np. ze szparagami. Tym razem postanowiłam skorzystać z airfryera, bo grzanie dużego piekarnika jest totalnie nieopłacalne, jeśli przygotowuje się skromny obiad dla dwojga. Użyłam fioletowych ziemniaków, które wyrosły zeszłego lata w naszym ogrodzie, ale w ten sam sposób można przygotować dowolne ziemniaki, te zwyczajne, żółte lub białe też.
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 9
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 248
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 164
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 9
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 248
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 164
Składniki
Odpowiednią ilość ziemniaków wyszoruj porządnie, a następnie usuń oczka i ewentualne uszkodzenia skórki, ale nie obieraj ich. Skórka sprawi, że ziemniaki nie rozpadną się podczas pieczenia.
Ziemniaczki pokrój w połówki, ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości ziemniaka.
Możesz dla dodatkowego smaku wziąć główkę czosnku, umyć i obrać z najbardziej zewnętrznych łusek, a następnie przekroić na pół w poprzek ząbków. Ale to tylko dodatek, który nie jest niezbędny. My bardzo lubimy czosnek, więc często dodaję go do pieczonych ziemniaków.
Szufladę aifryera dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia dla lepszej izolacji od teflonu, którym najczęściej pokryte są wszelkie szuflady i sita frytkownicy beztłuszczowej. Bo – o ile to możliwe – staram się unikać zetknięcia żywności z teflonem. Jednak bez fanatyzmu, jak to mawiają na rosyjskich kanałach kulinarnych. Czyli unikam, ale nie panikuję, jeśli z różnych względów muszę skorzystać z patelni teflonowej.
Na papierze ułóż pokrojone ziemniaki i czosnek, a następnie spryskaj składniki oliwą, posyp ulubionymi ziołami (u mnie czasem to jest kminek, tymianek, rozmaryn, oregano, a tym razem tylko odrobina pieprzu) i grubą solą kamienną lub morską do smaku.
Włącz frytkownicę na 25 minut i 200 stopni, ale podczas pieczenia co jakiś czas zaglądaj do ziemniaczków. Ja po 15 minutach pieczenia wyjęłam czosnek, żeby się nie spalił, a ziemniaki potrzebowały jednak tych 25 minut. Na koniec sprawdź widelcem, czy ziemniaczki są już upieczone.
Fioletowe ziemniaki smakują tak samo, jak inne ziemniaki. A to znaczy, że tak samo można upiec w airfryerze dowolne ziemniaczane bulwy. Dla fioletowych ziemniaków proces pieczenia jest wyjątkowo sprzyjający, ponieważ ugotowane fioletowe ziemniaki nie wyglądają pięknie. Prawdę mówiąc – wręcz zniechęcająco! Bo podczas gotowania w wodzie część bezcennych barwników wypłukuje się, znika ciemnofioletowy kolor, a ziemniaki stają się blado-sine, przez co niezbyt apetyczne. Gotowanie zdecydowanie odejmuje im urody! Sytuacja jest nieco lepsza, gdy gotujemy ziemniaki na parze, ale pieczenie absolutnie wygrywa w tej konkurencji. Podczas pieczenia nic się z ziemniaków nie wypłukuje, a kolor tylko odrobinę się zmienia na fioletowo-brązowy, bordowy. Mam nadzieję, że widać to na zdjęciach.
Jak podawać pieczone ziemniaki? Oczywiście, że podanie najprostsze z możliwych jest najlepsze! Ziemniaki pieczone w aifryerze mogą stanowić doskonały dodatek do innych warzyw, a także serów, mięs i ryb, zwłaszcza przygotowanych na grillu. Są też pysznym daniem samym w sobie, a ja szczególnie lubię podawać ziemniaki pieczone wraz z zielonym groszkiem przygotowanym po francusku. Bo to jest po prostu zestaw idealny, a przepis podawałam zarówno na Smakerze, jak i na blogu.
Smacznego!