Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo eksperymentalny chleb z dodatkiem rozpuszczalnej kawy i migdałów
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 184
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 912
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 184
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 912
Składniki
Wieczorem Wszystkie składniki mieszam w misce. Do połączenia. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /najlepiej 10-12 godzin – tym razem moja noc była wybitnie krótka, odstawiłam na około 6/.
Od rana Blat posypuję mąką /używam cały czas żytniej/ i przekładam ciasto. Formuję bochen. Roluję, zakładam ze 2-3 razy. Podsypuję mąką. Czystą ścierkę umieszczam w misce. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około godzinę. Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką. Wypijam kawę. Oczywiście wystygła. Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut.