Do góry

Dodatki Przepis na:

Żytni chleb ze śliwkami

Żytni chleb ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1992

Dodano:

Odsłon: 1602

Pożywny, syty i pyszny!

Składniki

  • 50g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 500ml ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 500g mąki żytniej
  • 1 i ½ łyżki mąki pszennej
  • 100g suszonych śliwek
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Żytni chleb ze śliwkami

Przygotowanie

  1. ROZCZYN
    Pół litra wody podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Do pozostałej wody dodajemy miód oraz sól i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników.

  2. CIASTO
    Do duuuuużej michy przesiewamy obie mąki. Robimy dołek, do którego wlewamy miodową wodę i rozczyn. Mieszamy wszystko widelcem do wstępnego połączenia składników, a następnie przenosimy na stolnicę mocno oprószoną mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Nie jest to proste, gdyż ciasto ma konsystencję raczej luźną i lepiącą. Podsypujemy mąką i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto zacznie odchodzić od rąk, będzie zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, przekładamy ciasto do miski wysypanej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę, uderzamy pięścią, aby je odpowietrzyć i zagniatamy jeszcze ok 5 minut, w razie potrzeby oprószając mąką. Suszone śliwki kroimy na mniejsze części i zagniatamy przez 3-5 minut razem z ciastem, aby w miarę równomiernie się w nim rozłożyły. Z tak powstałego ciasta formujemy bochenek o dowolnym kształcie i układamy go na blasze posypanej delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

  3. PIECZENIE
    Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Na wierzchu chleba robimy nacięcia ostrym nożem i. wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.

  4. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń