Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3749
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 926
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34210
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 557
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3749
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 926
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34210
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 557
Składniki
ROZCZYN Pół litra wody podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do pozostałej wody dodajemy miód oraz sól i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników.
CIASTO Do duuuuużej michy przesiewamy obie mąki. Robimy dołek, do którego wlewamy miodową wodę i rozczyn. Mieszamy wszystko widelcem do wstępnego połączenia składników, a następnie przenosimy na stolnicę mocno oprószoną mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Nie jest to proste, gdyż ciasto ma konsystencję raczej luźną i lepiącą. Podsypujemy mąką i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto zacznie odchodzić od rąk, będzie zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, przekładamy ciasto do miski wysypanej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę, uderzamy pięścią, aby je odpowietrzyć i zagniatamy jeszcze ok 5 minut, w razie potrzeby oprószając mąką. Suszone śliwki kroimy na mniejsze części i zagniatamy przez 3-5 minut razem z ciastem, aby w miarę równomiernie się w nim rozłożyły. Z tak powstałego ciasta formujemy bochenek o dowolnym kształcie i układamy go na blasze posypanej delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
PIECZENIE Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Na wierzchu chleba robimy nacięcia ostrym nożem i. wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu studzimy na kratce.