Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 302
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 161
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 388
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1568
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 302
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 161
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 388
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1568
Składniki
ROZCZYN Pół litra wody podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do pozostałej wody dodajemy miód oraz sól i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników.
CIASTO Do duuuuużej michy przesiewamy obie mąki. Robimy dołek, do którego wlewamy miodową wodę i rozczyn. Mieszamy wszystko widelcem do wstępnego połączenia składników, a następnie przenosimy na stolnicę mocno oprószoną mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Nie jest to proste, gdyż ciasto ma konsystencję raczej luźną i lepiącą. Podsypujemy mąką i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto zacznie odchodzić od rąk, będzie zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, przekładamy ciasto do miski wysypanej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę, uderzamy pięścią, aby je odpowietrzyć i zagniatamy jeszcze ok 5 minut, w razie potrzeby oprószając mąką. Suszone śliwki kroimy na mniejsze części i zagniatamy przez 3-5 minut razem z ciastem, aby w miarę równomiernie się w nim rozłożyły. Z tak powstałego ciasta formujemy bochenek o dowolnym kształcie i układamy go na blasze posypanej delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
PIECZENIE Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Na wierzchu chleba robimy nacięcia ostrym nożem i. wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu studzimy na kratce.