Do góry

Newsy

Przepisy Marco Ghia – proste i pyszne gotowanie z mistrzem kuchni

Aby gotować smacznie i z pasją wcale nie trzeba spędzać całych dni w kuchni. Wystarczy zainspirować się pomysłami najwybitniejszych szefów kuchni i skorzystać z ich instrukcji, by w rozsądnym czasie i proporcjach przygotować smaczne dania, którymi zachwycą się zaproszeni goście.

Fot. 123RF

Oto garść kulinarnych pomysłów Marco Ghia - szefa kulinarnych warsztatów i mentora na kursach gotowania Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.

Na przystawkę: Agnolotti z nadzieniem z wołowiny

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

 

  • 1 kg wołowiny (20% tłuszczu)
  • 100g mortadeli
  • 150g speck
  • 1 cebula
  • seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 150g Parmigiano
  • 100g Pecorino

 

Makaron: Wymieszać jajka, mąkę, szczyptę soli. Następnie rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, pozostawiając ok. 1,5 cm. wolnego z brzegu.

Pokroić cebulę, seler i czosnek i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać mortadelę i speck oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.

Dodać mięso, smażyć przez 15 minut, a następnie dodać wino, gotować przez 20 min. Ostudzić i dodać obydwa sery aż połączą się z resztą składników. Ostudzić przed napełnieniem agnolotti.

Po wypełnieniu gotować agnolotti w słonej wodzie, podawać z brązowym masłem i parmezanem.

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń