Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caffe Latte do przyrządzenia domowymi sposobami bez expresu ciśnieniowego!!! 2 minuty i efekt murowany!!! :-)
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 191
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 994
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 227
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 191
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 994
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 227
Składniki
W małym naczyniu z "dzióbkiem" np.: dzbanuszku na mleko zalać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej wrzątkiem. Jeżeli słodzimy kawę, to należy ją posłodzić już teraz wedle uznania i zamieszać.
W wysokim naczyniu podgrzać mleko - ważne żeby go nie zagotować. Podgrzewamy do temperatury ok. 60 stopni.
Ubijamy rozgrzane mleko za pomocą miksera ok. 30 sekund, do uzyskania dużej, puszystej piany.
Do wysokiej, przeźroczystej szklanki wlewamy ostrożnie mleko (powoli, żeby nie wpadła piana - pomagamy sobie łyżką odgarniając pianę).
Na mleko wlewamy kawę. Ustawiamy szklankę pod kątem i kawę wlewamy delikatnie po ściance - tak aby się nie zmieszała.
Na kawę wykładamy pozostała pianę z mleka i wedle uznania dekorujemy przyprawą do kawy, czekoladą lub mielonym cynamonem.
Smacznego!!!