Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot podawany w czasie lub jako finał wigilijnej kolacji. Przepis ma przynajmniej kilkadziesiąt lat i pochodzi z książki " W staropolskiej kuchni".
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4002
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 964
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4374
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 207
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 373
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4002
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 964
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4374
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 207
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 373
Składniki
Najlepiej owoce namoczyć na noc, a rano kompot wykończyć. Śliwki opłukać w letniej wodzie, zalać zimną, przegotowaną wodą tak aby w całości pokryć owoce. Z figami postępujemy tak samo. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę lub dwie cukru i kawałek cynamonu. Potem w wodzie której się moczyły raz zagotowujemy. Figi gotujemy 5 minut, dodając do wody w której się moczyły, łyżkę cukru, sok z małej cytryny i trochę skórki cytrynowej. Oddzielnie ugotowane kompoty łączymy ( usuwamy skórkę i cynamon). Podajemy na stół.