Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ajerkoniak z makiem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 17
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 17
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Składniki
Masę makową włóż do garnka. Dolej śmietanę, wymieszaj. Podgrzewaj, aż śmietana zacznie wrzeć i gotuj jeszcze chwilę na dużym płomieniu. Zdejmij z ognia, odstaw.
Żółtka wlej do metalowej miseczki. Wsyp cukier puder. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Żółtka ucieraj z cukrem w kąpieli wodnej, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Następnie porcjami dodaj śmietanę z makiem oraz wódkę. Ubijaj dalej jeszcze przez 6 minut. Zdejmij z kąpieli wodnej, wystudź. Likier przelej do butelek. Trzymaj w lodówce.
Zamiast używać gotowej masy makowej przygotuj ją w domu: 15 dag suchego zmielonego maku zalej 7 łyżkami wrzącego mleka. Odstaw na 15 minut. Kiedy mak spęcznieje, dodaj do niego 2 łyżki miękkiego masła oraz 3–4 łyżki cukru pudru. Ucieraj razem jeszcze kilka minut i… gotowe!
ok. 15 min, 1 porcja (100 ml) zawiera ok. 480 kcal. Ok. 4 zł za porcję.Źródło: Tina