Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Atole tradycyjny meksykański napój "zupka" serwowany na ciepło, często na śniadanie lub na kolacje w miseczce lub filiżance Podstawowym składnikiem tego napoju jest świeża kukurydza zmielona lub mąka kukurydziana Masa Harina, cynamon i woda plus opcjonalnie cukier i również opcjonalnie mleko lub mleko sojowe czy orzechowe. Sa tez wersje z dodatkiem owoców np. truskawek czy mango. W zależności od regionu uzywa sie kukurydzy np. zielonej Oaxacan, fiesta , Morada lub innej.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Składniki
Jeśli mamy surową kukurydzę np. Oaxacan lub fiesta lub jakąkolwiek inną odmianę - to ścinamy ziarna i mielimy na mąkę w młynku lub mikserze,
Jeśli mamy miałką mąkę kukurydzianą to używamy mąki i gotujemy ją z dodatkiem wody a jak kto lubi i nie jest uczulony to z dodatkiem mleka lub mleka z soji czy orzeczchów migdałowych. Gotujemy około 5 minut .
Do wywaru dodajemy cynamon i opcjonalnie cukier jak ktoś lubi słodkie bardzo , choć moim zdaniem kukurydza młoda jest dość słodka i nie wymaga słodzenia dodatkowego :) Podajemy na ciepło . Można podać z dodatkiem orzechów, czy owoców np. Truskawek , mango czy innych.