Do góry

Napoje Przepis na:

Bloody Mary (Krwawa Mary)

Bloody Mary (Krwawa Mary)

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1521

Dodano:

Odsłon: 899

Koktajl na bazie wódki i soku pomidorowego dający nieskończenie wiele możliwości. Możecie dodać do niego ulubione zioła, chili... wszystko na co macie ochotę. Poniżej prezentuję moją ulubioną wersję, którą podaję zazwyczaj jako shoty lub tradycyjnie w wysokich szklankach.

Składniki

  • 2 części wódki
  • 4 części soku pomidorowego, najlepiej świeżo tłoczonego
  • pół cytryny (do smaku)
  • 4 krople sosu Worcestershire
  • 4 krople sosu Tabasco lub innego ulubionego ostrego sosu
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • przybranie: cytryna, natka selera naciowego, lubczyk lub inne ulubione zioła
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i energicznie potrząsamy. Drinka przelewamy do szklanek/kieliszków dopełaniamy pokruszonym lodem i przybieramy natką selera i cytryną.

    Porada: jeśli planujemy podać Bloody Mary w towarzystwie większej ilości osób warto zrobić wersję klasyczną tzn, sam sok z wódką solą oraz pieprzem i podać ją w dzbanku/karafce, a resztę dodatków podać osobno by każdy mógł doprawić drinka wg własnego smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń