Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czerwone wino pachnące jak piernik"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11871
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 111
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8555
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155331
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1159
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11871
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 111
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8555
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155331
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1159
Składniki
Sok pomarańczowy zagotuj. Dodaj do niego cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon, goździki oraz kardamon. Imbir obierz, pokrój w plasterki, dodaj do składników w garnku.
Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 30 min pod przykryciem. Następnie sok przecedź przez gęste sitko wyłożone gazą. Ponownie przelej do garnka.
Dodaj wino, wódkę, migdały i rodzynki. Mocno podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia, odstaw na 30 min. Następnie przecedź i jeszcze raz podgrzej. Od razu podawaj.
Do każdej szklaneczki z grzańcem możesz dodatkowo włożyć plasterek pomarańczy ze skórką. Znakomitym dodatkiem do tego napoju będą kruche ciasteczka.Źródło: Naj