Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dereń to roślina znana ludzkości od setek, a nawet tysięcy lat. Oprócz walorów smakowych owoce derenia są bogate w witaminy i minerały. Pod względem zawartości witaminy C przewyższa nawet cytrynę, a także działa tonizująco, wspiera układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie krwi, przyspiesza metabolizm, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Dlatego nalewka z derenia, zwłaszcza z dodatkiem miodu, nie tylko zachwyci smakiem, ale też przynosi korzyści zdrowotne. Owoce derenia są lekko cierpkie, mają słodko-kwaśny smak, dlatego są doskonałe do produkcji soków, dżemów oraz kompotów. Jednym ze szlachetniejszych wyrobów z derenia jest nalewka, która urzeka rubinowym kolorem, niepowtarzalnym aromatem i subtelnym smakiem. Dereniówka z tego przepisu osiąga moc ok. 20-25%.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 825
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 825
Składniki
Dokładnie opłucz owoce, po czym przełóż do dużego słoja. Za pomocą blendera lub tłuczka do ziemniaków rozdrobnij owoce na papkę. Następnie wlej do naczynia alkohol, szczelnie zamknij pokrywką i odstaw na około 15-20 dni. Co 3-4 dni możesz wstrząsnąć słojem.
Po wskazanym czasie przefiltruj nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy i przelej do czystego słoja. Zasyp cukrem lub dodaj miód, zamieszaj i ponownie zakręć słoik. Odstaw naczynie w ciemne miejsce na kolejny tydzień, regularnie potrząsając.
Po 7 dniach możesz ponownie przefiltrować dereniówkę lub pozostawić ją w ostatecznej formie. Przelej nalewkę do butelek, zakręć i przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu do 5 lat.