Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dereń to roślina znana ludzkości od setek, a nawet tysięcy lat. Oprócz walorów smakowych owoce derenia są bogate w witaminy i minerały. Pod względem zawartości witaminy C przewyższa nawet cytrynę, a także działa tonizująco, wspiera układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie krwi, przyspiesza metabolizm, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Dlatego nalewka z derenia, zwłaszcza z dodatkiem miodu, nie tylko zachwyci smakiem, ale też przynosi korzyści zdrowotne. Owoce derenia są lekko cierpkie, mają słodko-kwaśny smak, dlatego są doskonałe do produkcji soków, dżemów oraz kompotów. Jednym ze szlachetniejszych wyrobów z derenia jest nalewka, która urzeka rubinowym kolorem, niepowtarzalnym aromatem i subtelnym smakiem. Dereniówka z tego przepisu osiąga moc ok. 20-25%.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 457
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 457
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Składniki
Dokładnie opłucz owoce, po czym przełóż do dużego słoja. Za pomocą blendera lub tłuczka do ziemniaków rozdrobnij owoce na papkę. Następnie wlej do naczynia alkohol, szczelnie zamknij pokrywką i odstaw na około 15-20 dni. Co 3-4 dni możesz wstrząsnąć słojem.
Po wskazanym czasie przefiltruj nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy i przelej do czystego słoja. Zasyp cukrem lub dodaj miód, zamieszaj i ponownie zakręć słoik. Odstaw naczynie w ciemne miejsce na kolejny tydzień, regularnie potrząsając.
Po 7 dniach możesz ponownie przefiltrować dereniówkę lub pozostawić ją w ostatecznej formie. Przelej nalewkę do butelek, zakręć i przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu do 5 lat.