Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystyczny smak, który jedni uwielbiają, a inni z kolei omijają szerokim łukiem. Bardzo często wskazuje się, że nalewka ta ma silne działanie odkażające, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Dodatkowo, może również posiadać działanie antygrzybicze. Domowa anyżówka może być podawana tak jak greckie ouzo - delikatnie rozcieńczona chłodną wodą lub z dodatkiem kostek lodu.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2574
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3455
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1546
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2231
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2574
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3455
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1546
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2231
Składniki
Przygotuj przyprawy korzenne do zrobienia swojej nalewki. Anyż razem z goździkami i ziarenkami ziela angielskiego umieść w moździerzu. Rozgnieć na drobniejsze kawałki.
Wyciśnij sok z połowy cytryny, a skórkę podziel na mniejsze części.
Teraz przygotuj wodę z cukrem. Najpierw skarmelizuj cukier na dużej patelni. Możesz podsmażyć tylko część, wsypując go na patelnię, mieszając i podgrzewając na średnim ogniu. Powinien zrobić się złoty. Zalej cukier trzema szklankami wrzątku (600 ml) i wymieszaj dokładnie składniki. Powinien zrobić się jednolity roztwór. Jeśli chcesz uzyskać efekt słodkiej nalewki, dodaj 1 kg cukru, wtedy nie musisz go karmelizować, tylko wymieszać z wrzątkiem.
Wszystkie składniki umieść w dużym słoju. Zalej je cukrem wraz z wodą. Powoli dodawaj wódkę.
Zakręć słoik i odstaw go w ciepłe miejsce na około 30 dni. Może to być słoneczny parapet.
Po tym czasie czas na filtrowanie nalewki. Najlepiej zrobić to przez bibułę, drobne sitko albo filtr do kawy.
Przelej nalewkę do mniejszych buteleczek i odstaw na kilka miesięcy. Najlepszy smak uzyskasz po około 3-4 miesiącach.