Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystyczny smak, który jedni uwielbiają, a inni z kolei omijają szerokim łukiem. Bardzo często wskazuje się, że nalewka ta ma silne działanie odkażające, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Dodatkowo, może również posiadać działanie antygrzybicze. Domowa anyżówka może być podawana tak jak greckie ouzo - delikatnie rozcieńczona chłodną wodą lub z dodatkiem kostek lodu.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 124
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 744
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 356
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 124
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 744
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 356
Składniki
Przygotuj przyprawy korzenne do zrobienia swojej nalewki. Anyż razem z goździkami i ziarenkami ziela angielskiego umieść w moździerzu. Rozgnieć na drobniejsze kawałki.
Wyciśnij sok z połowy cytryny, a skórkę podziel na mniejsze części.
Teraz przygotuj wodę z cukrem. Najpierw skarmelizuj cukier na dużej patelni. Możesz podsmażyć tylko część, wsypując go na patelnię, mieszając i podgrzewając na średnim ogniu. Powinien zrobić się złoty. Zalej cukier trzema szklankami wrzątku (600 ml) i wymieszaj dokładnie składniki. Powinien zrobić się jednolity roztwór. Jeśli chcesz uzyskać efekt słodkiej nalewki, dodaj 1 kg cukru, wtedy nie musisz go karmelizować, tylko wymieszać z wrzątkiem.
Wszystkie składniki umieść w dużym słoju. Zalej je cukrem wraz z wodą. Powoli dodawaj wódkę.
Zakręć słoik i odstaw go w ciepłe miejsce na około 30 dni. Może to być słoneczny parapet.
Po tym czasie czas na filtrowanie nalewki. Najlepiej zrobić to przez bibułę, drobne sitko albo filtr do kawy.
Przelej nalewkę do mniejszych buteleczek i odstaw na kilka miesięcy. Najlepszy smak uzyskasz po około 3-4 miesiącach.