Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie byłam wielbicielką sangrii ze sklepu, ale domowy trunek to przecież insza inszość. Klasa sama w sobie, lekkie wino z owocową nutą w sam raz na letnie upały i imprezy przy grillu. My wprawdzie za wiele nie grillujemy, ale dobre winko zawsze jest pożądane. Zamówiłam więc ostatnie w tym sezonie sycylijskie pomarańcze i cytryny, eko i bez oprysku oraz wosku na skórce. I dzięki tym okolicznościom powstała nasza domowa sangria.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 385
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 385
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
Jeśli używasz cukru (który sprawi, że sangria będzie słodsza, co nie jest konieczne), rozpuść cukier w dwóch łyżkach wody na małym ogniu, aby stworzyć przejrzysty, prosty syrop. Ostudź go (mnie syrop nie był potrzebny, ba mam słodkie wino do zagospodarowania). Do dosłodzenia sangrii możesz też użyć gotowego syropu cukrowego, o którym pisałam na blogu.
Umyj pomarańcze i część potnij w plastry wraz ze skórką, a z części wyciśnij sok (ja wszystkie pomarańcze pokroiłam w cienkie plasterki). Umyj cytrynę i potraktuj tak samo, jak pomarańcze (pamiętaj o usunięciu pestek z owoców).
W dużym dzbanku lub misie wymieszaj wino, prosty syrop cukrowy, sok pomarańczowy i cytrynowy, dodaj plasterki owoców cytrusowych. Jeśli tworzysz prawdziwie tradycyjną hiszpańską sangrię, dodaj też laskę cynamonu i odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny (a najlepiej na noc) przed podaniem schłodzonego trunku. Pozwala to sangrii na przyjęcie aromatów ze skórki owoców i laski cynamonu.
Jeśli chcesz stworzyć nieco bardziej nowoczesną wersję (ale jeszcze nie całkiem szaloną!), dodaj pokrojone kawałki zielonego jabłka i brzoskwini. W nowoczesnej wersji można również uzupełnić sangrię napojem gazowanym (lemoniada cytrynowa, pomarańczowa lub woda sodowa) tuż przed podaniem.
Tradycyjna hiszpańska receptura sangrii w rzeczywistości nie zawiera dwutlenku węgla. To dlatego, że napoje gazowane nie zostały jeszcze wynalezione, gdy sangria już zaczęła stawać się popularna! Z powyższym klasycznym przepisem można eksperymentować, używając różnych innych owoców (fajne są tu nektarynki, winogrona i mango) oraz wzbogacając wino dodatkiem brandy lub wermutem. Niektóre bardziej nowoczesne przepisy na sangrię mogą zawierać nawet ponad 20 składników!