Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszym przepisie prezentuję pyszny, domowy ajerkoniak w wersji lżejszej procentowo. Jednak, jeśli lubicie mocniejsze alkohole to spokojnie wódkę można zastąpić spirytusem. *Składniki odmierzane szklanką o pojemności 250ml
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1699
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1699
Składniki
W misie miksera umieszczamy żółtka, które są w temperaturze pokojowej. Dodajemy do nich oba cukry i ubijamy na wysokich obrotach aż masa będzie jasna i puszysta.
Następnie zmniejszamy obroty miksera i dolewamy powoli mleko zagęszczone.
Na koniec cienką strużką wlewamy alkohol, cały czas mieszając na niskich obrotach.
Gotowy likier przelewamy do butelki i schładzamy w lodówce kilka godzin. Następnie likier przechowujemy w chłodnym miejscu.