Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mając sporo pysznych i słodkich truskawek, postanowiłam przygotować coś a’la domowy Kubuś marchewkowo-truskawkowy. Niemal każdej jesieni przygotowuję wersję dyniową i czasem też z dodatkiem bananów, pomarańczy lub mango, a po przepis zajrzyj tutaj. Ale teraz mamy czas na truskawki, więc powstaje dziś pyszny Kubuś truskawkowy. Na początku był eksperymentem, ale po spróbowaniu mogę Ci go polecić. Można użyć młodej marchwi, ale zeszłoroczna też da radę, jeśli była dobrze przechowywana, np. w kopcu. Jabłka mogą być dowolne, więc użyj takich, jakie masz. I jeszcze truskawki, których teraz wszędzie jest pełno. Nie ma wymówki, więc do dzieła!
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17853
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5609
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2887
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17853
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5609
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2887
Składniki
Obrane marchewki i buraczki pokrój w grubsze plastry, włóż do dużego garnka, dodaj szczyptę soli i dolej 1,5 litra wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem i na małym ogniu do całkowitej miękkości warzyw, czyli około 30-40 minut.
Do garnka z marchewką i burakami dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, a następnie gotuj jeszcze przez około 10 minut, czyli do momentu, aż jabłka będą bardzo miękkie.
Zostaw wszystko do przestudzenia, bo na zimno lepiej się miksuje i próbuje. Chłodne warzywa i owoce wraz z wywarem miksuj partiami na gładko, po rozdrobnieniu przelewając do dużego garnka (mam taki 6-litrowy, jest tu idealny). Możesz użyć blendera-żyrafy, ale miksuj naprawdę długo i cierpliwie, bo sok marchewkowy powinien być gładki. Ja rozdrabniałam warzywa w Speedcooku.
Po zmiksowaniu dodaj tyle wody, aby uzyskać konsystencję odpowiednią do picia, w ten sposób stworzysz podstawowy sok marchewkowy z jabłkiem i burakiem, bardzo smaczny. Wystarczy doprawić go sokiem z cytryny (lub witaminą C) i ewentualnie cukrem i podstawowy Kubuś jest gotowy. Ale ja dodałam jeszcze truskawki.
Do zmiksowanych warzyw z jabłkiem dodałam kilogram truskawek, również zmiksowanych. Doprawiłam sok łyżeczką sproszkowanej witaminy C, ponieważ nie miałam w domu ekologicznej cytryny. Dodałam jeszcze dość sporo filtrowanej wody, a następnie wymieszałam dokładnie i zaczęłam próbować. W sumie na 6-litrowy garnek soku dodałam 4 łyżki cukru, dla mnie to jest wystarczająco słodkie. Ale jeśli po spróbowaniu uznasz, że musisz dodać więcej, zrób to, bo domowy Kubuś marchewkowo-truskawkowy ma smakować Tobie. Zachęcam jednak do stopniowego odzwyczajania się od bardzo słodkich smaków.
Na koniec rozlej napój do butelek 250-350ml, zakręć i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 30 minut od momentu zagotowania wody w kotle.
Gotowy soczek nie jest może aż tak pięknie czerwony, jak sklepowe Kubusie, ale bardzo smaczny. Na zdjęciach starałam się pokazać różnicę w kolorze pomiędzy dzisiejszym Kubusiem z truskawkami a pozostałym z jesieni soczkiem marchwiowo-jabłkowym z mango. Domowe soki można przechowywać nawet w kuchennej szafce, bo nie muszą stać w zimnej piwnicy. Trwałość – przynajmniej 12 miesięcy, czyli podobnie, jak to jest z innymi pasteryzowanymi przetworami. Smacznego!