Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można dodać inne przyprawy wedle gustu. Z kardamonem ostrożnie ponieważ jest bardzo intensywny. Przepis pozwala uzyskać około 2 litrów nalewki pierwszej kategorii i około 2 litrów drugiej kategorii.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 135
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1617
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 135
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1617
Składniki
Pomarańcze sparzyć i dobrze wyczyścić; pokroić w plastry o szerokości 0,5-1,0 cm.
Wszystkie owoce dobrze przepłukać i wraz z przyprawami warstwami umieścić w 4 litrowym słoju.
Całość zalać spirytusem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-8 tygodni, co 2-3 dni wstrząsając zawartością.
Po tym czasie spirytus zlać do mniejszego słoika, a pozostałe składniki zasypać 2 szklankami cukru.
Gdy cukier się rozpuści, dosypać kolejną porcję (powtarzać, aż syrop przykryje wszystkie składniki).
Po 4 tygodniach od rozpuszczenia ostatniej porcji cukru, syrop zlać do osobnego słoja.
Owoce można zalać wódką (ok. 1 litr i dopełnić cukrem) na 6-8 tygodni uzyskując nalewkę drugiej kategorii lub przenieść do mniejszych słoików i wykorzystać później do ciast itp.
Syrop i wyciąg spirytusowy przecedzić i przelać przez gazę (może być to bardzo długotrwałe - zależy jak klarowny produkt chcemy uzyskać), a następnie połączyć oba składniki w jednym słoju i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-8 tygodni.
Po tym czasie nalewkę skosztować i ewentualnie skorygować smak (kwaskiem cytrynowym, aromatem itp.), a następnie rozlać do butelek i odstawić do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu.