Do góry

Napoje Przepis na:

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 76

Gorąca czekolada jest idealna do rozgrzania się w chłodne dni.

Składniki

  • 0,5l mleka
  • Jedno małe opakowanie śmietanki deserowej 30%
  • Czekolada gorzka i mleczna, proporcje dowolne, w sumie 2 tabliczki. Ja zwykle daję 1 2/3 tabliczki mlecznej i 1/3 gorzkiej.
  • 1 lub 2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)
  • Pianki cukrowe (opcjonalnie)
  • Tarta czekolada (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruszymy czekoladę na kostki. Jeśli zostaną jakieś resztki, możemy je utrzeć, żeby później udekorować nią napój.

  2. Podgrzewamy mleko ze śmietanką.

  3. Dodajemy czekoladę i równocześnie mieszamy. Możemy dodać też cynamon.

  4. Mieszamy i dalej podgrzewamy aż czekolada całkowicie się rozpuści.

  5. Zostawiamy na 5-10 minut, żeby troszkę wystygła.

  6. Nalewamy do kubków przez sitko.

  7. Opcjonalnie możemy udekorować piankami i startą czekoladą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń