Moja propozycja na ochłodę to granita truskawkowa. Po prostu ambrozja. A do tego nie wymaga wielkiego nakładu pracy
Granita truskawkowa
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 kg świezych truskawek
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 kg świezych truskawek

Etapy przygotowania
Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Cukier z wodą gotuję kilka minut i studzę. Wszystko razem miksuję przez chwilę na delikatny mus. Przekładam do miseczki i wstawiam na 4-6 godz do zamrażalnika. co godzinę wyjmuję mus i mieszam delikatnie widelcem, tak by kryształki lodu się nie rozbiły. Gotową granitę przekładam do szklaneczek i deser gotowy do konsumpcji. Jeżeli rozpuszcza się zbyt szybko proponuję użyć słomki .

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4518
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 34
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 66
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4518
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 34
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 66



Składniki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 kg świezych truskawek
Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Cukier z wodą gotuję kilka minut i studzę. Wszystko razem miksuję przez chwilę na delikatny mus. Przekładam do miseczki i wstawiam na 4-6 godz do zamrażalnika. co godzinę wyjmuję mus i mieszam delikatnie widelcem, tak by kryształki lodu się nie rozbiły. Gotową granitę przekładam do szklaneczek i deser gotowy do konsumpcji. Jeżeli rozpuszcza się zbyt szybko proponuję użyć słomki .