Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników alkoholu i grejpfruta
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Cytrusy sparzyć wrzątkiem, wyszorować szczoteczką. Cieniutko skroić skórkę, usuwając przy tym białą błonkę. Przełożyć do dużego (5 l) słoja lub gąsiorka. Dodać sok wyciśnięty z grejpfruta. Wanilię rozkroić, czubkiem noża wyskrobać miąższ, dodać do owoców.
Cukier rozpuścić w wodzie, zalać cytrusy z wanilią. Wlać spirytus i wódkę, wymieszać. Gąsiorek szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
Przygotowaną grejpfrutówkę przefiltrować przez gazę lub bibułkowy filtr do kawy. Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Nalewka jest gotowa do picia już po upływie tygodnia. Uwaga: goryczka grejpfruta świetnie maskuje alkohol, ale to naprawdę mocna nalewka!