Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników alkoholu i grejpfruta
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 241
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 118
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 35
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 241
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 118
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 35
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Składniki
Cytrusy sparzyć wrzątkiem, wyszorować szczoteczką. Cieniutko skroić skórkę, usuwając przy tym białą błonkę. Przełożyć do dużego (5 l) słoja lub gąsiorka. Dodać sok wyciśnięty z grejpfruta. Wanilię rozkroić, czubkiem noża wyskrobać miąższ, dodać do owoców.
Cukier rozpuścić w wodzie, zalać cytrusy z wanilią. Wlać spirytus i wódkę, wymieszać. Gąsiorek szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
Przygotowaną grejpfrutówkę przefiltrować przez gazę lub bibułkowy filtr do kawy. Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Nalewka jest gotowa do picia już po upływie tygodnia. Uwaga: goryczka grejpfruta świetnie maskuje alkohol, ale to naprawdę mocna nalewka!