Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzane wino z jabłkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Sok jabłkowy wlej do garnka. Dodaj czerwone wino, 100 ml wody, rum, cukier do smaku (około 5 łyżek), goździki oraz laskę cynamonu.
Całość ogrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Jabłka umyj, obierz. Pokrój w plasterki. Z każdego plasterka ostrożnie usuń gniazdo nasienne. Z czterech plasterków wytnij ostrym nożem dekoracyjne gwiazdki.
Przygotuj cztery pucharki, szklanki lub kieliszki do wina. Zwilż brzegi, udekoruj grubym cukrem (cukier wysyp na talerzyk, zanurzaj w nim brzegi pucharków). Plasterki jabłek rozłóż do pucharków. Grzane wino przecedź. Zalej nim owoce. Przed podaniem dekoruj szkło gwiazdkami wyciętymi z jabłek.
Porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł, 4 porcje czas ok. 15 min;Źródło: Świat kobiety