Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały domowy alkohol na zimowe wieczory. Aromatyczny dzięki anyżowi, goździkom i cynamonowi, mocno rozgrzewający dzięki imbirowi i niezbyt słodki:)
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 173
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 84
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 329
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1470
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 173
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 84
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 329
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1470
Składniki
Wodę zagotowujemy, dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, startą skórkę z cytryny, cukier, goździki, anyż, cynamon - całość gotujemy przez 3 minuty. Następnie dodajemy sok z cytryn. Studzimy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Następnego dnia filtrujemy przez gazę i łączymy ze spirytusem. Przelewamy do butelek, chowamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, pamiętając by co kilka dni potrząsać butelkami w celu wymieszania całości. Z przepisu wyszedł mi 1 litr 200 ml imbirówki. Po 2 tygodniach możemy pić na zdrowie :)