Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały domowy alkohol na zimowe wieczory. Aromatyczny dzięki anyżowi, goździkom i cynamonowi, mocno rozgrzewający dzięki imbirowi i niezbyt słodki:)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 658
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12389
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 658
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12389
Składniki
Wodę zagotowujemy, dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, startą skórkę z cytryny, cukier, goździki, anyż, cynamon - całość gotujemy przez 3 minuty. Następnie dodajemy sok z cytryn. Studzimy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Następnego dnia filtrujemy przez gazę i łączymy ze spirytusem. Przelewamy do butelek, chowamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, pamiętając by co kilka dni potrząsać butelkami w celu wymieszania całości. Z przepisu wyszedł mi 1 litr 200 ml imbirówki. Po 2 tygodniach możemy pić na zdrowie :)