Do góry

Napoje Przepis na:

Imbirówka

Imbirówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2507

Dodano:

Odsłon: 1736

Doskonały domowy alkohol na zimowe wieczory. Aromatyczny dzięki anyżowi, goździkom i cynamonowi, mocno rozgrzewający dzięki imbirowi i niezbyt słodki:)

Składniki

  • Woda - 3/4 l
  • Cukier - 1/2 szkl.
  • Świeży imbir - 100 g
  • Skórka z cytryny - z 1 szt.
  • Sok z cytryny - z 2 szt.
  • Anyż - 2 gwiazdki
  • Goździki - 3 szt.
  • Cynamon - kawałek laski
  • Miód - 5 łyżek
  • Spirytus - 1/2 l
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Imbirówka

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowujemy, dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, startą skórkę z cytryny, cukier, goździki, anyż, cynamon - całość gotujemy przez 3 minuty. Następnie dodajemy sok z cytryn. Studzimy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Następnego dnia filtrujemy przez gazę i łączymy ze spirytusem. Przelewamy do butelek, chowamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, pamiętając by co kilka dni potrząsać butelkami w celu wymieszania całości. Z przepisu wyszedł mi 1 litr 200 ml imbirówki. Po 2 tygodniach możemy pić na zdrowie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń