Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewającą imbirówką będziemy się raczyć w czas jesienno-zimowych przeziębień i w przypadku wychłodzenia organizmu. Wyobraźcie sobie połączoną moc imbiru, cytryny i miodu wspartą obecnością alkoholu – takiej miksturze nie oprze się żadna infekcja!
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 116
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 116
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Składniki
Imbir należy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Można obrać, ale nie jest to konieczne. Cytryny także umyć i pokroić na ósemki, wraz ze skórką. Imbir i cytryny wrzucić do słoja, dodać cukier oraz miód, zalać alkoholem. Zakręcić szczelnie i odstawić na 3 miesiące. Słojem trzeba niekiedy wstrząsnąć.
Po tym czasie nalewkę zlać (odcedzić) i odstawić do sklarowania, a następnie ściągnąć rurką znad osadu. Osad przefiltrować. Trunek powinien dojrzewać w chłodnym miejscu przez 3 miesiące lub dłużej. Na zdrowie!