Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoje fermentowane dostarczają pożyteczne dla naszego organizmu bakterie kwasu mlekowego. Wiele z nich ma właściwości probiotyczne. Jogurty charakteryzują się delikatną, jedwabistą strukturą i delikatnym smakiem. Te przygotowane z mleka koziego mają specyficzne właściwości organoleptyczne.
1. spasteryzować mleko do temp. 75 st. C
2. schłodzić mleko do temp. 45 st. C
3. dodać szczepionki termofilne jogurtowe* bezpośrednio do mleka zbiorczego (w przypadku większej ilości mleka szczepionki rozpuścić np. w 100ml mleka i dopiero wlać do zbiornika) w ilości ok.1% (na 1 litr mleka na czubku łyżeczki do herbaty). Jeśli chcemy gęsty jogurt można dać trochę więcej szczepionki.
4. inkubacja w 42-46 st. C (optym. 45 st. C) przez 2-4 godz. np. w jogurtownicy (zależy w jak dużych pojemnikach przygotowujemy). Jeżeli nie mamy jogurtownicy można inkubować jogurt np. na kaloryferze lub w piekarniku w temp. ok. 45 st. C – potrwa to jednak dłużej – dobę lub dwie, gdyż nie utrzymamy wtedy cały czas temperatury 45 st. C.
* Szczepionki termofilne jogurtowe zawierają bakterie kwasu mlekowego: Streptococcus thermophilus i Lactobacilus delbrueckii ssp. bulgaricus.
Przepis dnia
Oryginalny jogurt grecki ma się nijak do tego który kupujemy w Polsce.Są to j...
Odsłon: 20113
O zaletach koziego sera chyba nie musze pisac. Z resztek sera powstalo proste...
Odsłon: 11550
Domowy jogurt naturalny nie zawiera mleka w proszku ani innych zbędnych dodat...
Odsłon: 8165
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4126
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 70
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 88
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 132
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1518
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4126
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 70
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 88
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 132
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1518
Składniki
1. spasteryzować mleko do temp. 75 st. C 2. schłodzić mleko do temp. 45 st. C
3. dodać szczepionki termofilne jogurtowe* bezpośrednio do mleka zbiorczego (w przypadku większej ilości mleka szczepionki rozpuścić np. w 100ml mleka i dopiero wlać do zbiornika) w ilości ok.1% (na 1 litr mleka na czubku łyżeczki do herbaty). Jeśli chcemy gęsty jogurt można dać trochę więcej szczepionki.
4. inkubacja w 42-46 st. C (optym. 45 st. C) przez 2-4 godz. np. w jogurtownicy (zależy w jak dużych pojemnikach przygotowujemy). Jeżeli nie mamy jogurtownicy można inkubować jogurt np. na kaloryferze lub w piekarniku w temp. ok. 45 st. C – potrwa to jednak dłużej – dobę lub dwie, gdyż nie utrzymamy wtedy cały czas temperatury 45 st. C.
* Szczepionki termofilne jogurtowe zawierają bakterie kwasu mlekowego: Streptococcus thermophilus i Lactobacilus delbrueckii ssp. bulgaricus.
Przepisy Napoje
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
Napoje
Nalewka z ziela angielskiego
Napoje
Nalewka farmaceutów
Napoje
Nalewka z nasturcji
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
Jesteś miłośnikiem słodko-kwaskowatych połączeń? Wypróbuj sprawdzony przepis...
Odsłon: 1494
Nalewka z ziela angielskiego
Nalewka z ziela angielskiego jest bardzo specyficzna – charakteryzuje się wyj...
Odsłon: 2798