Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoje fermentowane dostarczają pożyteczne dla naszego organizmu bakterie kwasu mlekowego. Wiele z nich ma właściwości probiotyczne. Jogurty charakteryzują się delikatną, jedwabistą strukturą i delikatnym smakiem. Te przygotowane z mleka koziego mają specyficzne właściwości organoleptyczne.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
1. spasteryzować mleko do temp. 75 st. C 2. schłodzić mleko do temp. 45 st. C
3. dodać szczepionki termofilne jogurtowe* bezpośrednio do mleka zbiorczego (w przypadku większej ilości mleka szczepionki rozpuścić np. w 100ml mleka i dopiero wlać do zbiornika) w ilości ok.1% (na 1 litr mleka na czubku łyżeczki do herbaty). Jeśli chcemy gęsty jogurt można dać trochę więcej szczepionki.
4. inkubacja w 42-46 st. C (optym. 45 st. C) przez 2-4 godz. np. w jogurtownicy (zależy w jak dużych pojemnikach przygotowujemy). Jeżeli nie mamy jogurtownicy można inkubować jogurt np. na kaloryferze lub w piekarniku w temp. ok. 45 st. C – potrwa to jednak dłużej – dobę lub dwie, gdyż nie utrzymamy wtedy cały czas temperatury 45 st. C.
* Szczepionki termofilne jogurtowe zawierają bakterie kwasu mlekowego: Streptococcus thermophilus i Lactobacilus delbrueckii ssp. bulgaricus.