Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoje fermentowane dostarczają pożyteczne dla naszego organizmu bakterie kwasu mlekowego. Wiele z nich ma właściwości probiotyczne. Jogurty charakteryzują się delikatną, jedwabistą strukturą i delikatnym smakiem. Te przygotowane z mleka koziego mają specyficzne właściwości organoleptyczne.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 240
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 135
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 150
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 240
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 135
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 150
Składniki
1. spasteryzować mleko do temp. 75 st. C 2. schłodzić mleko do temp. 45 st. C
3. dodać szczepionki termofilne jogurtowe* bezpośrednio do mleka zbiorczego (w przypadku większej ilości mleka szczepionki rozpuścić np. w 100ml mleka i dopiero wlać do zbiornika) w ilości ok.1% (na 1 litr mleka na czubku łyżeczki do herbaty). Jeśli chcemy gęsty jogurt można dać trochę więcej szczepionki.
4. inkubacja w 42-46 st. C (optym. 45 st. C) przez 2-4 godz. np. w jogurtownicy (zależy w jak dużych pojemnikach przygotowujemy). Jeżeli nie mamy jogurtownicy można inkubować jogurt np. na kaloryferze lub w piekarniku w temp. ok. 45 st. C – potrwa to jednak dłużej – dobę lub dwie, gdyż nie utrzymamy wtedy cały czas temperatury 45 st. C.
* Szczepionki termofilne jogurtowe zawierają bakterie kwasu mlekowego: Streptococcus thermophilus i Lactobacilus delbrueckii ssp. bulgaricus.