Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoje fermentowane dostarczają pożyteczne dla naszego organizmu bakterie kwasu mlekowego. Wiele z nich ma właściwości probiotyczne. Jogurty charakteryzują się delikatną, jedwabistą strukturą i delikatnym smakiem. Te przygotowane z mleka koziego mają specyficzne właściwości organoleptyczne.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Składniki
1. spasteryzować mleko do temp. 75 st. C 2. schłodzić mleko do temp. 45 st. C
3. dodać szczepionki termofilne jogurtowe* bezpośrednio do mleka zbiorczego (w przypadku większej ilości mleka szczepionki rozpuścić np. w 100ml mleka i dopiero wlać do zbiornika) w ilości ok.1% (na 1 litr mleka na czubku łyżeczki do herbaty). Jeśli chcemy gęsty jogurt można dać trochę więcej szczepionki.
4. inkubacja w 42-46 st. C (optym. 45 st. C) przez 2-4 godz. np. w jogurtownicy (zależy w jak dużych pojemnikach przygotowujemy). Jeżeli nie mamy jogurtownicy można inkubować jogurt np. na kaloryferze lub w piekarniku w temp. ok. 45 st. C – potrwa to jednak dłużej – dobę lub dwie, gdyż nie utrzymamy wtedy cały czas temperatury 45 st. C.
* Szczepionki termofilne jogurtowe zawierają bakterie kwasu mlekowego: Streptococcus thermophilus i Lactobacilus delbrueckii ssp. bulgaricus.