Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Pieczywo
      • Wędliny
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Napoje
  • Jogurt sojowy domowy
  • Napoje
  • Przepis na
Odsłon: 132 09.06.2023

Jogurt sojowy domowy

> 60 min
>60 min
3-4 osoby
3-4 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Potrzebny był mi jogurt sojowy. Najpierw więc nauczyłam się robić własne domowe mleko sojowe, aby móc samodzielnie przygotować jogurt. Ale okazało się, że to wcale nie jest takie łatwe – przygotować jogurt sojowy z domowego mleka sojowego o najprostszym składzie. Takie mleko rozwarstwia się podczas przechowywania w lodówce, a z jogurtem jest chyba jeszcze gorzej. Paradoksalnie to właśnie największy atut mleka sojowego własnej roboty sprawia, że tak trudno przygotować z niego gładki, kremowy jogurt. Ale ja lubię wyzwania, więc mobilizuję się i działam!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Smażone gołąbki

Dania główne Smażone gołąbki

Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Rolady

Odsłon: 10677

do 60 min 60 min
18
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Przekąski

Roladki z Tortilli

Przekąski Roladki z Tortilli

Masz tortille i kiełbaski w lodówce? Masz niespodziewanych Gości? Przygotuj s...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Placki
  • Rolady

Odsłon: 19580

do 15 min 15 min
15
AnetaJR
AnetaJR
Napoje

Domowy adwokat

Napoje Domowy adwokat

Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 209

do 60 min 60 min
2
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Desery

Muffinkowe serniczki

Desery Muffinkowe serniczki

Każdy zapewne lubi sernik a co powiecie na małe serniczki przygotowane w fore...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Serniki
  • Jajka

Odsłon: 1320

do 60 min 60 min
7
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Kruche ciasteczka

Desery Kruche ciasteczka

Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciastka
  • Dżemy

Odsłon: 181

do 60 min 60 min
2
kulinarnagosia
kulinarnagosia
Dania główne

Mielona klasyka

Dania główne Mielona klasyka

Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 756

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Smażone gołąbki

Dania główne Smażone gołąbki

Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Rolady

Odsłon: 10677

do 60 min 60 min
18
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Przekąski

Roladki z Tortilli

Przekąski Roladki z Tortilli

Masz tortille i kiełbaski w lodówce? Masz niespodziewanych Gości? Przygotuj s...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Placki
  • Rolady

Odsłon: 19580

do 15 min 15 min
15
AnetaJR
AnetaJR
Napoje

Domowy adwokat

Napoje Domowy adwokat

Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 209

do 60 min 60 min
2
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Desery

Muffinkowe serniczki

Desery Muffinkowe serniczki

Każdy zapewne lubi sernik a co powiecie na małe serniczki przygotowane w fore...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Serniki
  • Jajka

Odsłon: 1320

do 60 min 60 min
7
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Kruche ciasteczka

Desery Kruche ciasteczka

Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciastka
  • Dżemy

Odsłon: 181

do 60 min 60 min
2
kulinarnagosia
kulinarnagosia
Dania główne

Mielona klasyka

Dania główne Mielona klasyka

Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 756

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Napoje
Smaker

Jogurt sojowy domowy

Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1-2 litry mleka sojowego (z dodatkiem gumy ksantanowej, o czym przeczytasz w dalszej części wpisu)
  • 1 fiolka zakwaski do vegurtu, czyli jogurtu na bazie mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

1

Dawniej robiłam go z mleka kupionego w sklepie, ale nie z kartonu, tylko z butelki przechowywanej w lodówce. Nie sprawdzałam jego składu, bo od razu założyłam, że na pewno zawiera jakieś przyprawy oraz emulgatory. Teraz nie mogę tego mleka kupić, bo go nie ma w sklepach, więc też etykiety nie mogę przeczytać ani odtworzyć. A muszę przyznać, że jogurt sojowy z tego mleka był bardzo dobry! Rzadszy niż krowi, ale smaczny i o stabilnej konsystencji. A tymczasem moje domowe mleko sojowe, które opisywałam w poprzednim poście, sprawiło mi ogromny zawód.

2

Prawdę mówiąc – trochę się tego spodziewałam, ale nie myślałam, że to będzie aż taka porażka! Ale początkowa porażka zawsze jest dla mnie wyzwaniem, więc postarałam się dopracować recepturę. Bo nie poddaję się łatwo. Najpierw więc przedstawię ogólny sposób przygotowania, a później wyjaśnię, jak poprawiłam parametry mojego mleka sojowego, aby uzyskać całkiem niezły jogurt sojowy DIY. Nie taki rozwarstwiony, jak ten na zdjęciu.

3

Korzystałam z wegańskiej zakwaski, którą otrzymałam do testowania. A ponieważ chcę dalej eksperymentować z jogurtami roślinnymi, więc zamówiłam jeszcze kilka porcji. Postaram się sukcesywnie opisywać te eksperymenty.

4

Przygotowanie każdego jogurtu bardzo ułatwia jogurtownica. Mam jedną bardzo starą, ze szklanymi słoiczkami i stałą temperaturą ustawioną fabrycznie. A w ubiegłym roku kupiłam sobie nową, z regulacją czasu i temperatury i teraz z niej najczęściej korzystam. To ona jest na zdjęciach. Można jednak przygotować dowolny jogurt, korzystając z piekarnika z regulacją temperatury (tak, jak kiedyś opisywałam na blogu). Albo nawet zawijając zamknięty słoik w pierzynę, bo chodzi tylko o utrzymanie stałej temperatury podczas namnażania się bakterii przez 6-10 godzin. Fabryczne ustawienie jogurtownicy sugeruje 42 stopnie i 8 godzin, a potem trzeba schłodzić jogurt w lodówce.

5

Zarówno mleko ze sklepu, jak i nasze domowe było zapewne wcześniej pasteryzowane, ale jeśli masz wątpliwości – przegotuj je na wszelki wypadek.

6

Ostudź je (lub podgrzej) do temperatury około 42 stopni.

7

W szklaneczce rozprowadź bakterie z fiolki z zakwaską w niewielkiej ilości letniej wody lub mleka sojowego.

8

Rozmieszane bakterie wymieszaj dokładnie z podgrzanym mlekiem sojowym, a następnie ustaw parametry jogurtownicy.

9

Albo zawiń słoik w kołdrę i zostaw w cieple na 8 godzin. Po tym czasie należy sprawdzić smak jogurtu i albo od razu schłodzić w lodówce, albo zostawić jeszcze na godzinkę lub dwie w cieple. Zwykle po 8 godzinach jogurt sojowy jest gotowy do schłodzenia.

10

Kilka pierwszych jogurtów powstało z mleka ze sklepu i były całkiem niezłe. A potem moje ulubione mleko sojowe znikło ze sklepowych lodówek, a ja się uparłam, że nie chcę używać mleka z kartonu. Nic na to nie poradzę, że mam do nich awersję. Ale pierwsze próby podjęte z domowym mlekiem sojowym nie dały dobrych rezultatów. Mój pierwszy jogurt z własnego mleka sojowego rozwarstwił się na probiotyczną wodę i warstwę zawiesiny sojowej, która mieściła się pod tą wodą.

11

Ta zawiesina smak miała całkiem niezły, ale nie była gładka i jednorodna i wcale nie przypominała jogurtu.

12

Szybko zrozumiałam, że nie mogła taka być, bo moje mleko nie zawierało żadnego zagęstnika. Zrobiłam więc nową porcję mleka, a następnie dodałam do niego nieco gumy ksantanowej, którą mamy w sklepie. To jest produkt jakości spożywczej, więc nie było żadnego ryzyka. Do zagęszczenia 1 litra mleka sojowego użyłam zaledwie pół łyżeczki gumy, a i tak powstał dość gęsty płyn. Jak to zrobiłam w praktyce? Do osobnego naczynia odlałam niewielką ilość mleka i na jego powierzchni rozsypałam gumę ksantanową. Zostawiłam na kilkanaście minut w celu uwodnienia proszku, a następnie zmiksowałam za pomocą blendera-żyrafy. Stopniowo dodawałam resztę mleka sojowego, po czym zaszczepiłam je około 150 ml probiotycznej wody, którą wcześniej zlałam z nieudanego jogurtu. I ponownie nastawiłam czas i temperaturę w mojej jogurtownicy.

13

Zachęcona sukcesem postanowiłam też zagęścić poprzedni, nieudany jogurt, a raczej to, co z niego zostało po zlaniu wody/serwatki. Zaryzykowałam, choć nie bardzo wiedziałam, jak guma ksantanowa zachowa się w kwaśnym środowisku. Ale nie miałam wiele do stracenia, a guma zachowała się całkiem elegancko.

14

Nie jest to może ideał, ale do moich celów w zupełności wystarczy, efekt jest całkiem całkiem.

15

I już wiem, że mogę zrobić to, co od samego początku zamierzałam - jogurt sojowy DIY.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2023 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki