Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z warzyw z rosołu to aromatyczne danie, które jest też idealnym pomysłem na wykorzystanie resztek z gotowania zupy dnia poprzedniego. Taki domowy pasztet świetnie się sprawdzi jako samodzielna przekąska czy przystawka, ale także do kanapek, krakersów czy desek wędlin. Choć bazą są warzywa korzenne, to jeśli chcesz, możesz też dodać kawałki mięsa lub inne dowolne produkty.
Przygotowanie rosołu wymaga użycia wielu składników - mięsa i warzyw, które zazwyczaj są później niewykorzystywane, a na końcu wyrzucane. Choć często w gotowym bulionie podaje się plasterki marchewek, tak pozostałe produkty są traktowane nieco po macoszemu, choć to one dodają zupie najwięcej smaku. By niczego nie wyrzucać, można przygotować taki właśnie pasztet z warzyw z rosołu, w którym wykorzystuje się wszystkie resztki, niemal bez wyjątku. Ich długotrwałe gotowanie w wywarze mięsnym nadaje im charakterystycznego smaku umami. Zazwyczaj przygotowując pasztety warzywne, borykamy się z problemem ich mdłości i zbytniej delikatności - w tym wypadku będzie on bardzo wyrazisty.
Ten domowy pasztet to połączenie delikatnych, warzywnych smaków i aromatycznego bulionu, takiego jak na przykład z tego przepisu na rosół. Najlepiej pasują tu:
Możesz też urozmaicić danie innymi warzywami, które ugotuj razem z pozostałymi. Mogą być to ziemniaki, papryka czy też zielony groszek. By masa pasztetowa była zwarta, niezbędna jest odrobina mąki, ale możesz też dodać kaszę jaglaną, która jest bogatym źródłem witamin z grupy B czy żelaza. Dodatkowa szklanka rosołu zapewni daniu wilgotność i miękką konsystencję. Nasiona słonecznika nie są niezbędnym produktem, ale znacząco poprawiają konsystencję, dodając chrupiącego elementu w trakcie jedzenia. Możesz je też zamienić na nasiona dyni, siekane orzechy czy też nawet płatki migdałów.
Przede wszystkim nie należy przesadzać z ilością soli - przed doprawieniem sprawdź smak masy pasztetowej. Sól to jedna z głównych przypraw używanych w gotowaniu rosołu, stąd i warzywa są mocno nią nasiąknięte. Nie żałuj jednak innych przypraw; dobrze sprawdzi się: czosnek, czarny pieprz czy bazylia. Bardzo ciekawy aromat zapewnia też szałwia, czarnuszka czy kminek. By udekorować wierzch pasztetu, użyj takich ziół jak tymianek czy natka pietruszki. Wypróbuj swojej kombinacji, by znaleźć ulubioną mieszankę, by przyszykować najlepszy domowy pasztet.
Do zmielonych w robocie warzyw z rosołu możesz dodać też resztki ugotowanego mięsa, tworząc ciekawe w smaku połączenie. Dla osób na diecie wegetariańskiej użyj składników gotowanych w bulionie warzywnym, ale też możesz przyszykować przepyszny pasztet z cukinii. Wersja wegańska tego przepisu polega na usunięciu jajek i ich zamianę wegańskimi produktami, takimi jak: kasza jaglana, siemię lniane czy tofu.
Długotrwałe pieczenie pasztetów warzywnych, które nie zawierają składników mięsnych, takich jak słonina czy boczek, sprawia, że danie może łatwo się wysuszyć i stwardnieć, przez co dużo straci na walorach smakowych. By tego uniknąć, do piekarnika można wstawić naczynie z gorącą wodą, która będzie parować i utrzymywać odpowiednią wilgotność wewnątrz pieca. Zamiast wody możesz też użyć bulionu. Wierzch dania możesz także smarować rosołem w trakcie pieczenia, czy też wcześniej - glazurą z dżemu śliwkowego czy powideł.
Ilekroć chcesz ugotować rosół, warto już wcześniej przygotować sobie na plan na upieczenie tego pysznego pasztetu z warzywami. Wystarczy je zmielić, dodać kilka dodatkowych składników, pół łyżeczki soli i kilka innych przypraw, a stworzysz danie idealne na codzienne śniadanie czy też przy świątecznej uczcie z rodziną. Przekonaj się, że strategia zero-waste jest nie tylko ekologiczna, ale także pyszna.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5274
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2412
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5274
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2412
Składniki
Warzywa ugotowane w rosole zblenduj razem z nasionami słonecznika. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i przełóż do miski.
Dodaj olej, jajka i mąkę. Wymieszaj wszystko razem do całkowitego połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta i trudno się ją formuje, dodaj odrobinę wody, cały czas kontrolując konsystencję. Ilość dolanego płynu zależy od ilości bulionu, który został wchłonięty przez warzywa.
Na koniec dodaj wszystkie przyprawy i ponownie dobrze wymieszaj. Całość powinna mieć konsystencję gęstego ciasta na babeczki.
Keksówkę o wymiarach 10x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przenieś do foremki i wyrównaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Pasztet z warzyw z rosołu piecz przez godzinę. Po tym czasie wyjmij go i ostudź. Kiedy będzie miał już temperaturę pokojową, ostrożnie wyjmij potrawę z foremki i zawiń w papier. Włóż pasztet do lodówki na przynajmniej kilka godzin.