Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po każdym rosole zawsze zostaje nadmiar składników, które raczej w zupie nie powinny się znaleźć. Marnotrawstwem byłoby je jednak wyrzucać! Pasztet z warzyw z rosołu to idealny pomysł na wykorzystanie nadmiarowych marchewek czy pietruszek. Możesz do niego dodać także pozostałe mięso, choć w tej wersji przepisu ono nie występuje. Ten pasztet świetnie smakuje na kanapkach czy krakersach.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1017
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1017
Składniki
Warzywa ugotowane w rosole zblenduj razem z nasionami słonecznika. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i przełóż do miski.
Dodaj olej, jajka i mąkę. Wymieszaj wszystko razem do całkowitego połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta i trudno się ją formuje, dodaj odrobinę wody, cały czas kontrolując konsystencję. Ilość dolanego płynu zależy od ilości bulionu, który został wchłonięty przez warzywa.
Na koniec dodaj wszystkie przyprawy i ponownie dobrze wymieszaj. Całość powinna mieć konsystencję gęstego ciasta na babeczki.
Keksówkę o wymiarach 10x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przenieś do foremki i wyrównaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Pasztet z warzyw z rosołu piecz przez godzinę. Po tym czasie wyjmij go i ostudź. Kiedy będzie miał już temperaturę pokojową, ostrożnie wyjmij potrawę z foremki i zawiń w papier. Włóż pasztet do lodówki na przynajmniej kilka godzin.