Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Rosół Magdy Gessler
  • Zupy
  • Przepis na

Rosół Magdy Gessler

15.10.2025 Odsłon: 53890
5.0 (42 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Rosół Magdy Gessler to esencjonalna, złocista zupa i prawdziwy hit każdego niedzielnego stołu. Jego sekret tkwi w bogactwie wielu rodzajów mięs i długim, powolnym gotowaniu. Jest pełen aromatycznych warzyw, lubczyku i przypraw. To idealna, rozgrzewająca zupa, szczególnie na zimowe dni. Uratuje ci życie w trakcie przeziębienia czy grypy, niemal natychmiast łagodząc kaszel czy katar. 

Sprawdź koniecznie rosół z tego przepisu 

Rosół Magdy Gessler to obowiązkowa zupa na niedzielny obiad i tradycyjny element polskiej kuchni. Stanowi także idealną bazę do innych zup i sosów, takich jak pomidorowa czy ogórkowa. Długi czas gotowania wydobywa głębię smaku i aromatów, a spora ilość składników gwarantuje złocisty i wyrazisty bulion. Rosół to przede wszystkim bogate źródło białka, a długie gotowanie wydobywa kolagen z kości i tkanek łącznych, co jest korzystne dla stawów i skóry. Wbrew pozorom jest to danie niskokaloryczne, ale jednocześnie pożywne. Warzywa dostarczają witamin, minerałów i błonnika. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakie mięso w rosole będzie najlepsze? Czy można pominąć któryś rodzaj? 

Do przygotowania standardowego rosołu potrzebny jest tylko jeden rodzaj mięsa i zazwyczaj używa się drobiu. Jednak Magda Gessler zaleca stosowanie kilku rodzajów, które przenikają się smakami i łączą w jedną całość, zapewniając zupie esencjonalności i głębi. Kurczak zapewnia delikatność, indyk specyficzny posmak umami, a wołowina nadaje intensywnego, mięsnego smaku. Rezygnacja szczególnie z tego ostatniego składnika sprawi, że całość będzie płytsza w smaku. 

Dlaczego rosół musi gotować się tak długo? 

Długie gotowanie na minimalnym ogniu, przez tzw. pyrkanie, jest sekretem esencjonalnego i klarownego rosołu. Wysoka temperatura i szybkie gotowanie spowodowałoby zmętnienie bulionu poprzez zemulgowanie tłuszczu i białka. Powolny proces pozwala maksymalnie wydobyć smak, aromat i cenne składniki odżywcze z mięsa i kości, dając złocisty i głęboki smak.

Piękny klarowny i bursztynowy kolor zupy - jak to otrzymać? 

By zrobić niesamowicie klarowny bulion, niezbędne jest kilka czynności, które razem utworzą piękny efekt. Przede wszystkim należy zbierać szumowiny, czyli ścięte białka pochodzące z mięsa. Pozwoli to zachować klarowność rosołu, a także usuwają nutę goryczy, która mogłaby się pojawić. Kolejnym ważnym elementem jest opalanie cebuli nad palnikiem lub na suchej patelni. Dzięki temu rosół uzyska złocistego koloru bursztynu i głębokiego, wędzonego aromatu. Dodatkowo należy unikać mieszania podczas gotowania ani nie dodawać zimnych składników do gorącego bulionu. 

Przepis na rosół Magdy Gessler - jakie przyprawy dodać? 

Standardowa mieszanka przypraw to lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Niezbędne są oczywiście także sól i pieprz, ale pamiętaj, by sól dodawać na samym końcu gotowania. Dodana na początku może powodować wyciekanie soków z mięsa i warzyw, co skutkuje ich przesuszeniem. Ponadto, w miarę odparowywania wody, stężenie soli wzrasta, co utrudnia precyzyjne doprawienie. Pozostałe przyprawy i zioła dodajemy na początku i powinny one zostać w garnku do momentu przecedzenia rosołu. Długi czas gotowania jest niezbędny, by w pełni oddały swój aromat. 

Jak i kiedy odtłuścić idealny rosół? 

Nie każdy lubi pływające w zupie oka tłuszczu, dlatego możesz rosół odtłuścić, co sprawia, że rosół jest lżejszy i bardziej klarowny. Tłuszcz można zebrać łyżką po ugotowaniu, ale najlepszy sposób to całkowite wystudzenie rosołu w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po schłodzeniu oka zastygną na wierzchu w postaci twardej warstwy, którą łatwo usuniesz. 

Co zrobić z warzywami i mięsem z rosołu? 

Nie wyrzucaj żadnych składników, z których gotowano rosół. Są one pełne smaku i wartości odżywczych, gotowe, by dodać je do innych potraw. Część marchewki pokrój w kostkę i dodaj do rosołu zgodnie z przepisem, a resztę możesz dodać do sałatki jarzynowej. Mięso obierz, posiekaj i dołóż do pierożków, pasztecików, krokietów lub sałatki z majonezem. Z kolei reszta warzyw nada się po zblendowaniu jako baza do innej, aromatycznej zupy lub sosu. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Zupy Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Polecam gorącą zupę na Wszystkich Świętych.

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mięso
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 764

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7894

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1153

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36210

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13660

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3575

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Zupy Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Polecam gorącą zupę na Wszystkich Świętych.

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mięso
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 764

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7894

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1153

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36210

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13660

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3575

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Rosół Magdy Gessler
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 2 udka z kurczaka zagrodowego,
  • 1 porcja rosołowa z indyka,
  • 1 porcja rosołowa wołowa,
  • 3 l wody,
  • 5 marchewek,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 pory,
  • mały seler,
  • 4 gałązki świeżego lubczyku,
  • 2 listki laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • makaron jajeczny.
Sposób przygotowania:
1

Całe mięso dokładnie umyj i przełóż do bardzo dużego garnka. Zalej je wodą i zagotuj. Trzymaj je na małej mocy palnika przez godzinę. Co jakiś czas zbieraj łyżką, powstające na powierzchni zupy, szumowiny. Marchewkę, pietruszkę, seler i pora umyj i obierz. Podziel je na mniejsze kawałki i dodaj do rosołu. Cebule obierz z pierwszych warstw, pozostawiając jedną żółtą łupinę. Przedziel je na pół i opal nad palnikiem lub na suchej kuchence. Także dodaj do zupy.

2

Do garnka dołóż liść laurowy, natkę pietruszki, ziele angielskie, czarny pieprz, lubczyk. Całość gotuj na małym ogniu przez kolejne półtorej godziny.

3

Po tym czasie rosół przecedź na sitku. Bulion przelej z powrotem do garnka i dopraw solą. Marchewkę pokrój w kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rosół Magdy Gessler podawaj w głębokich talerzach, z dodatkiem pokrojonej marchewki i makaronu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki