Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna kawa z dodatkiem 2 składników wzajemnie się uzupełniających: cynamonu oraz mięty. Przypominam prozdrowotne właściwości obydwu: Cynamon rozgrzewa, ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, dezynfekujące, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciw obrzękowe, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe; wspiera serce, obniża cholesterol, poprawia zdolności kognitywne. Mięta ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwutleniajace, znieczulające, obniżające ciśnienie krwi, ułatwia trawienie, łagodzi stres, napięcie nerwowe, bakteriobójcze. Więc jeśli masz poranny ból glowy spróbuj kawy z cynamonem i miętą zanim weźmiesz paracetamol.
Kawiarka, łyżeczka, czajnik, szklanka/ filiżanka
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4443
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 741
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4443
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 741
Składniki
Nastawiamy wodę w czajniku, a następnie wsypujemy kawę do naczynia, w którym przygotowujemy kawę. Jeśli jest to włoska kawiarka, do części na wodę wsypujemy cynamon i wkładamy miętę.
Po zagotowaniu zalewamy zwartość kawiarki, przyciskamy tłoczek i parzymy 3 minuty. Wlewamy również wodę do szklanki czy filiżanki, aby podtrzymać temperaturę kawy.
Po 3 minutach wylewamy gorącą wodę z filiżanki czy szklanki i napełniamy ją pyszną poranna kawą. Ja piję bez mleka, bo mi lepiej smakuje, ale można dodać mleko lub śmietankę.