Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od czasu do czasu pozwalam sobie na kawę z rumem, aby zmienić smak i urozmaicić sobie dzień wolny od pracy
Kawiarka, miarka do kawy, mikser, naczynie z miarką, łyżeczka, czajnik do gotowania wody
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Odmierz miarkę kawy naturalnej i wsyp do kawiarki. Do tego przepisu używam ciśnieniowej kawiarki.
Do miarki po kawie wlej rum I odstaw na bok.
Zagotuj wodę i wlej 200 ml do kawiarki przyciskając dopóki poczujesz opór. Po 3 minutach przycisnij nóżkę w dół (postępuj tak, jakbyś robił/-a normalna kawę z kawiarki). Wlej również wodę do szklanki , aby ją ogrzać.
W tym czasie ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru.
Opróżnij szklankę, następnie wlej rum, a potem uzupełnij kawą. Na wierzch delikatnie połóż łyżeczką ubitą śmietankę. Jeśli używasz cukru, osłodz do smaku. Nie musisz dawać wszystkiej śmietanki, resztę możesz użyć do deseru owocowego.