Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas, barszcz, buraczki. Samo zdrowie. Trzy w jednym. Zero waste. Brawo ja. Inspiracja - dedykacja: #BaronChef https://aleksanderbaron.pl
ZAKWAS
Obieramy buraki, cebulę, czosnek, imbir, myjemy jabłko.
Do kamionkowego naczynia pojemności ok. 6 litrów wkładamy 3 kg pokrojonych w centymetrowe plastry buraków, dwie rozgniecione główki czosnku, pokrojone w ćwiartki jabłko z gniazdami nasiennymi, ale bez ogonka, pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony w plastry imbir.
Wszystko zalewamy letnią wodą tak, aby przykryć warzywa. Dociskamy talerzykiem, talerzyk czystym kamieniem i przykrywamy ściereczką lub pokrywką.
Zostawiamy w ciepłym miejscu na około tydzień.
Gdy pojawi się biały-szary-inny osad na powierzchni, delikatnie zbieramy.
To nie jest pleśń, to jest kożuch fermentacyjny, czyli matka zakwasu!
Po zakończeniu kwaszenia (sprawdzamy organem leptycznym) odcedzamy zakwas, a buraki et consortes wrzucamy do wystarczająco dużego garnka.
Zakwas do butelek i do lodówki.
BARSZCZ
Towarzycho w garnku (buraki, jabłko, cebula, czosnek, imbir) nastawiamy na barszcz. Zalewamy kwasem po ogórkach małosolnych lub kiszonych, wtedy pół na pół z wodą. Ma się nie gotować, tylko pyrczeć przez godzinę. Przyprawy jak kto lubi, proporcje indywidualne. Moje nie zaskakują: ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól, pieprz i pod koniec majeranek. Barszcz cedzimy i dodajemy zakwasu z buraków wedle uznania do uzyskania właściwego koloru.
BURACZKI
Imbir, ziele angielskie i liść laurowy oddzielamy od reszty towarzycha i wyrzucamy. Cebulę rozgniatamy. Buraki trzemy, łączymy z odcedzonym czosnkiem i rozgniecioną cebulą. Dosmaczamy wedle gustu, dodajemy roztopione masło i odrobinę zakwasu z buraków dla koloru. Podgrzewamy na patelni i podajemy ciepłe, wybitne, pycha.
Łakoć z czasów PRL w wersji „na bogato”. Zmodyfikowany przepis źródłowy autor...
Odsłon: 3667
Wyjątkowo ostra i smaczna musztarda, zapiera dech!
Odsłon: 197
Najprostszy kompot świata nie tylko na upalne dni. Doskonałe picie. Przepycho...
Odsłon: 224
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 9
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 94
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 180
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1064
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 9
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 94
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 180
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1064
Składniki
ZAKWAS Obieramy buraki, cebulę, czosnek, imbir, myjemy jabłko. Do kamionkowego naczynia pojemności ok. 6 litrów wkładamy 3 kg pokrojonych w centymetrowe plastry buraków, dwie rozgniecione główki czosnku, pokrojone w ćwiartki jabłko z gniazdami nasiennymi, ale bez ogonka, pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony w plastry imbir. Wszystko zalewamy letnią wodą tak, aby przykryć warzywa. Dociskamy talerzykiem, talerzyk czystym kamieniem i przykrywamy ściereczką lub pokrywką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około tydzień. Gdy pojawi się biały-szary-inny osad na powierzchni, delikatnie zbieramy. To nie jest pleśń, to jest kożuch fermentacyjny, czyli matka zakwasu! Po zakończeniu kwaszenia (sprawdzamy organem leptycznym) odcedzamy zakwas, a buraki et consortes wrzucamy do wystarczająco dużego garnka. Zakwas do butelek i do lodówki.
BARSZCZ Towarzycho w garnku (buraki, jabłko, cebula, czosnek, imbir) nastawiamy na barszcz. Zalewamy kwasem po ogórkach małosolnych lub kiszonych, wtedy pół na pół z wodą. Ma się nie gotować, tylko pyrczeć przez godzinę. Przyprawy jak kto lubi, proporcje indywidualne. Moje nie zaskakują: ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól, pieprz i pod koniec majeranek. Barszcz cedzimy i dodajemy zakwasu z buraków wedle uznania do uzyskania właściwego koloru.
BURACZKI Imbir, ziele angielskie i liść laurowy oddzielamy od reszty towarzycha i wyrzucamy. Cebulę rozgniatamy. Buraki trzemy, łączymy z odcedzonym czosnkiem i rozgniecioną cebulą. Dosmaczamy wedle gustu, dodajemy roztopione masło i odrobinę zakwasu z buraków dla koloru. Podgrzewamy na patelni i podajemy ciepłe, wybitne, pycha.
Przepisy Napoje
Napoje
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....
Odsłon: 2912
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 2432