Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas, barszcz, buraczki. Samo zdrowie. Trzy w jednym. Zero waste. Brawo ja. Inspiracja - dedykacja: #BaronChef https://aleksanderbaron.pl
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Składniki
ZAKWAS Obieramy buraki, cebulę, czosnek, imbir, myjemy jabłko. Do kamionkowego naczynia pojemności ok. 6 litrów wkładamy 3 kg pokrojonych w centymetrowe plastry buraków, dwie rozgniecione główki czosnku, pokrojone w ćwiartki jabłko z gniazdami nasiennymi, ale bez ogonka, pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony w plastry imbir. Wszystko zalewamy letnią wodą tak, aby przykryć warzywa. Dociskamy talerzykiem, talerzyk czystym kamieniem i przykrywamy ściereczką lub pokrywką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około tydzień. Gdy pojawi się biały-szary-inny osad na powierzchni, delikatnie zbieramy. To nie jest pleśń, to jest kożuch fermentacyjny, czyli matka zakwasu! Po zakończeniu kwaszenia (sprawdzamy organem leptycznym) odcedzamy zakwas, a buraki et consortes wrzucamy do wystarczająco dużego garnka. Zakwas do butelek i do lodówki.
BARSZCZ Towarzycho w garnku (buraki, jabłko, cebula, czosnek, imbir) nastawiamy na barszcz. Zalewamy kwasem po ogórkach małosolnych lub kiszonych, wtedy pół na pół z wodą. Ma się nie gotować, tylko pyrczeć przez godzinę. Przyprawy jak kto lubi, proporcje indywidualne. Moje nie zaskakują: ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól, pieprz i pod koniec majeranek. Barszcz cedzimy i dodajemy zakwasu z buraków wedle uznania do uzyskania właściwego koloru.
BURACZKI Imbir, ziele angielskie i liść laurowy oddzielamy od reszty towarzycha i wyrzucamy. Cebulę rozgniatamy. Buraki trzemy, łączymy z odcedzonym czosnkiem i rozgniecioną cebulą. Dosmaczamy wedle gustu, dodajemy roztopione masło i odrobinę zakwasu z buraków dla koloru. Podgrzewamy na patelni i podajemy ciepłe, wybitne, pycha.