Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koktajle owocowe to znakomity pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Stanowią zdrową alternatywę dla słodkości, są lekkostrawne, a przy tym bardzo pożywne. Bazę dla koktajlu stanowi jogurt naturalny, kefir lub maślanka. W wersji wegańskiej można zastąpić je np. mlekiem kokosowym. Do mlecznej bazy możesz dodać dowolne owoce – np. banana, który zawieruszył się w lodówce i nie nadaje się już do bezpośredniego spożycia. Banan jest owocem wdzięcznym o tyle, że świetnie komponuje się z masłem orzechowym. Koktajl z jego dodatkiem ma wspaniała, kremową konsystencję.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4113
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 717
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4113
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 717
Składniki
Namocz płatki owsiane w jogurcie. Jeśli nie masz czasu poczekać, aż zmiękną, zalej je na chwilę wrzątkiem i odcedź.
Umieść w kielichu blendera jogurt, pokrojonego na mniejsze kawałki banana, płatki owsiane i masło orzechowe. Nie musi to być najpopularniejsze masło z orzechów ziemnych – idealne będzie np. masło z nerkowców. Jeśli lubisz słodkości, do składników dodaj także nieco miodu lub innej substancji słodzącej. Opcjonalnie możesz też dosypać pół łyżeczki kakao. Na koniec wrzuć do blendera kostki lodu (sprawdź, czy twoje urządzenie jest przystosowane do kruszenia lodu – jeśli nie, pomiń ten krok), dzięki którym koktajl będzie bardziej puszysty.
Zblenduj wszystkie składniki do uzyskania jednolitego, gęstego koktajlu. Koktajl z masłem orzechowym i bananem wypij od razu – nie nadaje się do długiego przechowywania.