Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy kompot świata nie tylko na upalne dni. Doskonałe picie. Przepychota i samo zdrowie.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5082
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2033
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5082
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2033
Składniki
Jabłka myjemy obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, pestek, ogonków, oczu kłów, pazurów itd. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Od razu dosypujemy kwasek cytrynowy, dzięki temu smak będzie dobrze podkręcony, a kolor pastelowy. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, gotujemy 15 minut na maleńkim ogniu, następnie zostawiamy przykryte na noc do zupełnego wystudzenia. Zlewamy ostrożnie przez sito, następnie odsączamy pozostałe owoce i gotowe.
Uwaga 2 Z pozostałych owoców robimy mus bengalski, ale nie przymusowo, dobrowolnie, jest wybitny, zapraszam do osobnego przepisu.
Wujek dobra rada... Najlepsze są jabłka z prywatnego ogródka, może być sąsiada, oczywiście otrzymane, a nie podwędzone. Takie ze skazami, z robaczkiem, wtedy wiadomo, że smaczne i bez chemii.