Do góry

Napoje Przepis na:

Kompot z jabłek

Kompot z jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5232

Dodano:

Odsłon: 2694

Orzeźwiający napój,lekko korzenny,na ciepło rozgrzewa,na zimno chłodzi. Ekspresowy do zrobienia:)

Składniki

  • jabłka soczyste, 1/2- 1kg
  • woda, 1 litr
  • cynamon lub skórka starta z cytryny, 1 łyżeczka
  • cukier, 5-10 łyżek
  • mięta,kilka gałązek lub kilka goździków
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć ogryzki i pokroić w grubą kostkę.

  2. Wszystkie składniki ( oprócz cynamonu) umieścić w garnku i zagotować (ilość cukru zależy od słodkości jabłek,dlatego najpierw dodać mniej i w razie potrzeby dosłodzić).

  3. Na średnim ogniu gotować kompot przez około 10-15 minut,aż jabłka zmiękną.

  4. Doprawić kompot cynamonem,gotować jeszcze chwilę,następnie serwować na ciepło lub ostudzić,a następnie schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń