Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z pigwy i jabłek jest aromatyczny i smaczny, doskonale ugasi pragnienie. Kompot możemy rozcieńczyć letnią wodą gdyby był zbyt intensywny.
nożyk, łyżka stołowa, słoiki
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1604
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232016
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5091
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1604
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232016
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5091
Składniki
Pigwę i jabłka umyj, osusz, pokrój na ćwiartki razem ze skórką , usuń gniazda nasienne. Do każdego słoja ( ja użyłem litrowych ) wrzuć 1 - 2 goździki oraz kawałek kory cynamonu. Na spód włóż kilka ćwiartek pigwy, na górę kilka ćwiartek jabłek, tak do wysokości około 2/3 słoja. Ważne, aby na spodzie była pigwa, ponieważ owoce pigwy szybciej i mocniej ciemnieją w kontakcie z powietrzem niż jabłka. Do każdego słoja wsyp cukier 2 - 3 łyżki lub więcej, w zależności jak słodki lubisz kompot. Słoiki napełnij wodą , zostaw około 3 cm wolnego miejsca od brzegów słoi.
Brzegi słoi wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem i zamknij szczelnie wieczkiem. Pasteryzuj w temperaturze 85 C przez około 20 minut. Kompot przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot z pigwy i jabłek jest aromatyczny i smaczny, doskonale ugasi pragnienie. Kompot możemy rozcieńczyć letnią wodą gdyby był zbyt intensywny.
Smacznego !