Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z pigwy i jabłek jest aromatyczny i smaczny, doskonale ugasi pragnienie. Kompot możemy rozcieńczyć letnią wodą gdyby był zbyt intensywny.
nożyk, łyżka stołowa, słoiki
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11703
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12320
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3048
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11703
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12320
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3048
Składniki
Pigwę i jabłka umyj, osusz, pokrój na ćwiartki razem ze skórką , usuń gniazda nasienne. Do każdego słoja ( ja użyłem litrowych ) wrzuć 1 - 2 goździki oraz kawałek kory cynamonu. Na spód włóż kilka ćwiartek pigwy, na górę kilka ćwiartek jabłek, tak do wysokości około 2/3 słoja. Ważne, aby na spodzie była pigwa, ponieważ owoce pigwy szybciej i mocniej ciemnieją w kontakcie z powietrzem niż jabłka. Do każdego słoja wsyp cukier 2 - 3 łyżki lub więcej, w zależności jak słodki lubisz kompot. Słoiki napełnij wodą , zostaw około 3 cm wolnego miejsca od brzegów słoi.
Brzegi słoi wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem i zamknij szczelnie wieczkiem. Pasteryzuj w temperaturze 85 C przez około 20 minut. Kompot przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot z pigwy i jabłek jest aromatyczny i smaczny, doskonale ugasi pragnienie. Kompot możemy rozcieńczyć letnią wodą gdyby był zbyt intensywny.
Smacznego !