Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z pigwy i jabłek jest aromatyczny i smaczny, doskonale ugasi pragnienie. Kompot możemy rozcieńczyć letnią wodą gdyby był zbyt intensywny.
nożyk, łyżka stołowa, słoiki
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 113
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20678
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25862
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 113
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20678
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25862
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Składniki
Pigwę i jabłka umyj, osusz, pokrój na ćwiartki razem ze skórką , usuń gniazda nasienne. Do każdego słoja ( ja użyłem litrowych ) wrzuć 1 - 2 goździki oraz kawałek kory cynamonu. Na spód włóż kilka ćwiartek pigwy, na górę kilka ćwiartek jabłek, tak do wysokości około 2/3 słoja. Ważne, aby na spodzie była pigwa, ponieważ owoce pigwy szybciej i mocniej ciemnieją w kontakcie z powietrzem niż jabłka. Do każdego słoja wsyp cukier 2 - 3 łyżki lub więcej, w zależności jak słodki lubisz kompot. Słoiki napełnij wodą , zostaw około 3 cm wolnego miejsca od brzegów słoi.
Brzegi słoi wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem i zamknij szczelnie wieczkiem. Pasteryzuj w temperaturze 85 C przez około 20 minut. Kompot przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot z pigwy i jabłek jest aromatyczny i smaczny, doskonale ugasi pragnienie. Kompot możemy rozcieńczyć letnią wodą gdyby był zbyt intensywny.
Smacznego !