Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenna nalewka z aronii"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1154
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1154
Składniki
Aronię myję, wkładam na 24 godz. do zamrażarki. Następnie wsypuję owoce do słoja, a gdy się rozmrożą, zasypuję cukrem, dodaję rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, goździki oraz sok z cytryny. Słój zakręcam, potrząsam.
Odstawiam nalewkę w ciepłe miejsce na 2 dni, potrząsam słojem, by cukier się rozpuścił. Dodaję alkohol. Odstawiam ją na miesiąc. Przecedzam, rozlewam do butelek, odstawiam na 2-3 miesiące.
Genowefa Kamizela z Łabędziowa
25 min • Porcja ok. 180 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 złŹródło: Kobieta i życie