Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik kojarzy Ci się z gęstą zupą? Nic bardziej mylnego! To także świetnie smakujący likier staropolski z przyprawami korzennymi. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający alkohol w okresie jesienno-zimowym.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34158
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1363
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34158
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1363
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
Przygotuj przyprawy korzenne do zrobienia krupnika. Najpierw w moździerzu rozprowadź gałkę muszkatołową, jeśli masz ją w całości. Potem to samo zrób z goździkami. Wszystkie przyprawy korzenne powinny być sproszkowane. Przygotuj także skórkę z połowy pomarańczy, pokrojoną na drobne kawałki.
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyciągnij delikatnie miąższ z pomocą łyżeczki.
W średniej wielkości garnku zagotuj wodę wraz z miodem. Zamieszaj w trakcie, żeby składniki się rozpuściły.
Dodaj teraz miąższ z wanilii, sproszkowaną gałkę muszkatołową i goździki, a także cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu.
Teraz przyszedł czas na przecedzenie powstałego syropu. Po tym jeszcze raz zagotuj wszystkie składniki. Wrzący syrop przelej do większego naczynia i dodaj spirytus. Lekko zamieszaj.
Odstaw całość do dużej butelki albo zrób kilka mniejszych porcji. Zostaw tak na 24 godziny.
Krupnik możesz podawać w filiżankach albo jako likier. Przed wlaniem do docelowego naczynia warto go lekko podgrzać.