Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik kojarzy Ci się z gęstą zupą? Nic bardziej mylnego! To także świetnie smakujący likier staropolski z przyprawami korzennymi. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający alkohol w okresie jesienno-zimowym.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 320
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27903
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8994
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 320
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27903
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8994
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 748
Składniki
Przygotuj przyprawy korzenne do zrobienia krupnika. Najpierw w moździerzu rozprowadź gałkę muszkatołową, jeśli masz ją w całości. Potem to samo zrób z goździkami. Wszystkie przyprawy korzenne powinny być sproszkowane. Przygotuj także skórkę z połowy pomarańczy, pokrojoną na drobne kawałki.
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyciągnij delikatnie miąższ z pomocą łyżeczki.
W średniej wielkości garnku zagotuj wodę wraz z miodem. Zamieszaj w trakcie, żeby składniki się rozpuściły.
Dodaj teraz miąższ z wanilii, sproszkowaną gałkę muszkatołową i goździki, a także cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu.
Teraz przyszedł czas na przecedzenie powstałego syropu. Po tym jeszcze raz zagotuj wszystkie składniki. Wrzący syrop przelej do większego naczynia i dodaj spirytus. Lekko zamieszaj.
Odstaw całość do dużej butelki albo zrób kilka mniejszych porcji. Zostaw tak na 24 godziny.
Krupnik możesz podawać w filiżankach albo jako likier. Przed wlaniem do docelowego naczynia warto go lekko podgrzać.