Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na kwas imbirowo-kurkumowy podpatrzyłam kiedyś u znajomego, ale zrobiłam po swojemu. Podobieństwa są oczywiste, bo przecież kwas to od dawna znany napój probiotyczny, ferment powstający naturalnie, niemal spontanicznie. Czasem trzeba dodać jakiegoś startera, ale mamy ich w domu dostatek i zawsze jakieś „żyjątko” się znajdzie. To może być kefir wodny, niepasteryzowana serwatka, a nawet sok z kiszonej kapusty, woda od ogórków, pomidorów czy kalarepki lub innej żywej kiszonki. Tym razem użyłam startera do piwa imbirowego, który nazywa się ginger bug. Łatwo można go przygotować w domu, pisałam o nim na Smakerze i na blogu.
Słoik o pojemności 4 litrów.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Kłącza imbiru i kurkumy wyszoruj pod bieżącą wodą, ale nie musisz ich obierać ze skórki. Wystarczy pokroić je w cienkie plasterki i umieścić w słoju. Pamiętaj, aby kurkumę kroić w rękawiczkach, bo bardzo barwi skórę i paznokcie na żółto.
Owoce kardamonu wystarczy lekko rozgnieść, np. w moździerzu. I też wrzucić do słoja.
Miód rozpuść w 2 litrach chłodnej wody. Płynny miód rozpuści się szybciej, skrystalizowany będzie potrzebował więcej czasu. Warto zamieszać łyżką co kilka chwil.
Wodę z rozpuszczonym miodem wlej do słoja, dodaj starter, a następnie dopełnij słoik chłodną wodą.
Zakręć słój i pozostaw w temperaturze pokojowej na około tydzień. W tym czasie napój powinien sfermentować, ale wiadomo, że jak ktoś ma w domu bardzo ciepło, to fermentacja przebiegnie szybciej (powiedzmy 5-6 dni). Za to w chłodnym mieszkaniu proces może potrwać dłużej. Trzeba próbować, nie ma rady!
Fermentuje, widać pęcherzyki gazu!
Gdy uznasz, że kwas imbirowo-kurkumowy smakuje idealnie, przecedź napój przez sito. Rozlej do butelek i przechowuj w lodówce.
W celu budowania odporności postaraj się pić jedną szklankę kwasu dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Można podzielić na dwie porcje, wypijając dwa razy dziennie po pół szklanki. W takich naturalnych kuracjach ważna jest systematyczność i dla uzyskania efektu kwas powinno się pić przynajmniej przez miesiąc. A jeszcze lepiej – przez cały okres jesienno-zimowy.
Można też popijać kwas jak każdą inną lemoniadę, każdy napój orzeźwiający – z umiarem, ale bez szczególnego pilnowania dawki.
Smacznego i na zdrowie!