Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, nalewka owocowa. Na pewno ucieszy nie jednego miłośnika owoców lasu
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7740
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 252
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2815
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 562
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7740
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 252
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2815
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 562
Składniki
Dojrzałe dorodne owoce przebierz i oczyść z szypułek, zmiksuj je lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i wanilię, dokładnie wymieszaj i przełóż do suchego, wyparzonego słoja lub emaliowanego rondelka. Przykryj naczynie gazą i pozostaw na dwa dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
Następnie wlej spirytus i dobrze wymieszaj. Po 3 dniach przecedź przez sito wyłożone watą zawiniętą w jałową gazę. Szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesącz płyn przez filtr. Przelej do wyparzonych butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Podobnie możesz przygotować likier z derenia, czeremchy czy kaliny.