Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, nalewka owocowa. Na pewno ucieszy nie jednego miłośnika owoców lasu
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 45
Pyszna i prosta w przygotowaniu domowa pizza z pieczarkami i salami, idealna...
Odsłon: 369
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 45
Pyszna i prosta w przygotowaniu domowa pizza z pieczarkami i salami, idealna...
Odsłon: 369
Składniki
Dojrzałe dorodne owoce przebierz i oczyść z szypułek, zmiksuj je lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i wanilię, dokładnie wymieszaj i przełóż do suchego, wyparzonego słoja lub emaliowanego rondelka. Przykryj naczynie gazą i pozostaw na dwa dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
Następnie wlej spirytus i dobrze wymieszaj. Po 3 dniach przecedź przez sito wyłożone watą zawiniętą w jałową gazę. Szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesącz płyn przez filtr. Przelej do wyparzonych butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Podobnie możesz przygotować likier z derenia, czeremchy czy kaliny.