Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier Cassis nie wymaga wiele pracy i da się go zrobić z ostatniej dostępnej porcji owoców. Wcześniej pokazywałam nalewkę (tutaj) – w tym roku też ją nastawiłam. Likier Cassis jest trochę podobny, lecz słodszy, jak to likier. To domowa wersja trunku o światowej sławie, Crème de cassis, produkowanego w Burgundii. O ciekawej historii creme de cassis poczytasz na blogu, a tu zapraszam po przepis.
Czarne porzeczki opłucz, osącz, oczyść z szypułek, łodyżek, liści i innych paprochów. Włóż do dużego słoja i w miarę dokładnie rozgnieć owoce.
Możesz też najpierw je rozgnieść, a dopiero potem włożyć do słoja.
Zasyp porzeczki cukrem, zakręć słoik i pozostaw za kilka dni, aż owoce puszczą sok, a większość cukru się rozpuści. Dla przyspieszenia procesu potrząśnij słojem kilka razy dziennie.
Teraz do słoja z porzeczkami i cukrem dodaj 500 ml spirytusu 95-96%. Ponownie zamknij słoik i odstaw go na minimum 2 tygodnie. Nie zaszkodzi czasem wstrząsnąć nastawem.
Po upływie 2 tygodni zlej nalew do innego słoja (zakręć szczelnie, by nie ulatniał się alkohol, nie zapomnij opisać słoika). Pozostałe w słoju porzeczki zalej wódką (500 ml), zamknij i odstaw na 4 tygodnie. Po tym czasie zlej drugi nalew. Możesz dokładnie odcisnąć owoce, by uzyskać jak najwięcej płynu, a porzeczki wyrzucić. Możesz też tylko z grubsza odcedzić płyn na sicie, a pozostałe owoce przesmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Uzyskasz coś w rodzaju lekko alkoholowej marmolady idealnej do przekładania tortu. Ale to dygresja.
Na koniec połącz oba nalewy, rozlej wstępnie do przejrzystych butelek. Gdy trunek się sklaruje, zlej delikatnie rurką znad osadu już do butelek, w których zamierzasz przechowywać gotowy likier Cassis. Osad warto przefiltrować do osobnej butelki, bo rzadko bywa całkiem klarowny. Wszystkie butelki odstaw na przynajmniej 6 miesięcy do dojrzewania.
Gotowy, dojrzały likier porzeczkowy można pić wprost z małego kieliszka. Jednak Francuzi rzadko spożywają go w ten prosty sposób. We Francji tradycyjnie nie pije się go w stanie czystym.
Jest raczej podstawą licznych koktajli i aperitifów, z których część nazywanych jest “kir”. Ale o tym napiszę już w innym czasie, zapewne zimą – gdy dojrzeje robiony latem likier Cassis.
Szwagierka poczestowala mnie ostatnio likierem z masy krowkowej. Byl przepysz...
Odsłon: 8539
Jest to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mocno nasiąkniętych alkoholem ow...
Odsłon: 2825
Likier z czerwonej porzeczki jest na prawdę smaczny i aromatyczny, a bardzo p...
Odsłon: 3903
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 69
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 418
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 331
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 329
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 69
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 418
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 331
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 329
Składniki
Czarne porzeczki opłucz, osącz, oczyść z szypułek, łodyżek, liści i innych paprochów. Włóż do dużego słoja i w miarę dokładnie rozgnieć owoce.
Możesz też najpierw je rozgnieść, a dopiero potem włożyć do słoja.
Zasyp porzeczki cukrem, zakręć słoik i pozostaw za kilka dni, aż owoce puszczą sok, a większość cukru się rozpuści. Dla przyspieszenia procesu potrząśnij słojem kilka razy dziennie.
Teraz do słoja z porzeczkami i cukrem dodaj 500 ml spirytusu 95-96%. Ponownie zamknij słoik i odstaw go na minimum 2 tygodnie. Nie zaszkodzi czasem wstrząsnąć nastawem.
Po upływie 2 tygodni zlej nalew do innego słoja (zakręć szczelnie, by nie ulatniał się alkohol, nie zapomnij opisać słoika). Pozostałe w słoju porzeczki zalej wódką (500 ml), zamknij i odstaw na 4 tygodnie. Po tym czasie zlej drugi nalew. Możesz dokładnie odcisnąć owoce, by uzyskać jak najwięcej płynu, a porzeczki wyrzucić. Możesz też tylko z grubsza odcedzić płyn na sicie, a pozostałe owoce przesmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Uzyskasz coś w rodzaju lekko alkoholowej marmolady idealnej do przekładania tortu. Ale to dygresja.
Na koniec połącz oba nalewy, rozlej wstępnie do przejrzystych butelek. Gdy trunek się sklaruje, zlej delikatnie rurką znad osadu już do butelek, w których zamierzasz przechowywać gotowy likier Cassis. Osad warto przefiltrować do osobnej butelki, bo rzadko bywa całkiem klarowny. Wszystkie butelki odstaw na przynajmniej 6 miesięcy do dojrzewania.
Gotowy, dojrzały likier porzeczkowy można pić wprost z małego kieliszka. Jednak Francuzi rzadko spożywają go w ten prosty sposób. We Francji tradycyjnie nie pije się go w stanie czystym.
Jest raczej podstawą licznych koktajli i aperitifów, z których część nazywanych jest “kir”. Ale o tym napiszę już w innym czasie, zapewne zimą – gdy dojrzeje robiony latem likier Cassis.
Przepisy Napoje
Napoje
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....
Odsłon: 2941
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 2460