Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier jajeczny czyli ajerkoniak zawsze przygotowuję według rodzinnej receptury. Przepis bardzo prosty, a likier bardzo smaczny, nie za rzadki i nie za gęsty po prosu pyszny. Zależnie od ilości jajek, cukru, gatunku alkoholu, likier może być gęsty lub rzadszy.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 425
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 425
Składniki
Oddzielam białka od żółtek. Ubijam mikserem żółtka z cukrem i wanilią (z przekrojonej laski wanilii wyjmuję ziarenka nożem). Ubijam na puszystą masę. Cały czas ubijając dolewam mleko z puszki oraz mleko 3,2 %. Następnie ciągle mieszając mikserem na najniższych obrotach stopniowo dolewam spirytus i wódkę czystą. Po dokładnym połączeniu likier przelewam do butelek i wkładam najlepiej do lodówki lub w chłodne miejsce.
Ajerkoniak gotowy do rozlania do butelek.