Do góry

Napoje Przepis na:

Likier karmelkowy

Likier karmelkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1095

Dodano:

Odsłon: 2581

Często podejmując gości podajemy im ciasto czy jakieś przekąski. Proponuję - szczególnie w karnawale - zaskoczyć swoich bliskich i podać na stół własnoręcznie przygotowany likier. Dzisiaj proponuję Wam likier karmelkowy na bazie mlecznych cukierków. Smak tych karmelków pamiętam z dzieciństwa, dziś chcąc dodać mu ciut ostrzejszego smaku, proponuję przygotować właśnie likier. Można go podawać w kieliszkach, ale i polewać nim desery czy lody. Schłodzony smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 250-300 g mlecznych karmelków
  • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (lub więcej jeśli nie lubicie mocnych likierów)
  • 150-250 ml wódki (lub spirytusu)
  • 2 żółtka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karmelki przekładamy do malaksera i rozdrabiamy je na proszek.
    Uzyskany proszek przekładamy do naczynia wraz z mlekiem skondensowanym i żółtkami. Naczynie ustawiamy na innym naczyniu wypełnionym gorącą wodą - tak aby górne naczynie nie dotykało wody i w kąpieli wodnej dokończymy nasz likier. Lekko podgrzewając ubijamy mleko i żółtka (można mikserem lub ręczną trzepaczką) przez około 5-7 minut, aż masa zgęstnieje.
    Po tym czasie dolewamy wódkę i nadal ubijamy likier na parze przez kolejne 5-7 minut.
    Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce.
    Smacznego! :)

  2. Przepis na Thermomix/Monsiuer Cuisine:
    Karmelki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabiamy je na proszek 15 sek/obr.10. Kopystką ściągamy proszek na dno naczynia.
    Dodajemy mleko skondensowane i żółtka. Podgrzewamy 5 min/70ºC/obr.3.
    Dodajemy wódkę i podgrzewamy kolejne 5min/70ºC/obr.3.
    Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń