Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często podejmując gości podajemy im ciasto czy jakieś przekąski. Proponuję - szczególnie w karnawale - zaskoczyć swoich bliskich i podać na stół własnoręcznie przygotowany likier. Dzisiaj proponuję Wam likier karmelkowy na bazie mlecznych cukierków. Smak tych karmelków pamiętam z dzieciństwa, dziś chcąc dodać mu ciut ostrzejszego smaku, proponuję przygotować właśnie likier. Można go podawać w kieliszkach, ale i polewać nim desery czy lody. Schłodzony smakuje wyśmienicie!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 997
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4279
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 713
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1008
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3960
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 807
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 997
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4279
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 713
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1008
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3960
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 807
Składniki
Karmelki przekładamy do malaksera i rozdrabiamy je na proszek. Uzyskany proszek przekładamy do naczynia wraz z mlekiem skondensowanym i żółtkami. Naczynie ustawiamy na innym naczyniu wypełnionym gorącą wodą - tak aby górne naczynie nie dotykało wody i w kąpieli wodnej dokończymy nasz likier. Lekko podgrzewając ubijamy mleko i żółtka (można mikserem lub ręczną trzepaczką) przez około 5-7 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie dolewamy wódkę i nadal ubijamy likier na parze przez kolejne 5-7 minut. Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Przepis na Thermomix/Monsiuer Cuisine: Karmelki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabiamy je na proszek 15 sek/obr.10. Kopystką ściągamy proszek na dno naczynia. Dodajemy mleko skondensowane i żółtka. Podgrzewamy 5 min/70ºC/obr.3. Dodajemy wódkę i podgrzewamy kolejne 5min/70ºC/obr.3. Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)