Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często podejmując gości podajemy im ciasto czy jakieś przekąski. Proponuję - szczególnie w karnawale - zaskoczyć swoich bliskich i podać na stół własnoręcznie przygotowany likier. Dzisiaj proponuję Wam likier karmelkowy na bazie mlecznych cukierków. Smak tych karmelków pamiętam z dzieciństwa, dziś chcąc dodać mu ciut ostrzejszego smaku, proponuję przygotować właśnie likier. Można go podawać w kieliszkach, ale i polewać nim desery czy lody. Schłodzony smakuje wyśmienicie!
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 172
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 246
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 81
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2997
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 173
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 172
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 246
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 81
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2997
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 173
Składniki
Karmelki przekładamy do malaksera i rozdrabiamy je na proszek. Uzyskany proszek przekładamy do naczynia wraz z mlekiem skondensowanym i żółtkami. Naczynie ustawiamy na innym naczyniu wypełnionym gorącą wodą - tak aby górne naczynie nie dotykało wody i w kąpieli wodnej dokończymy nasz likier. Lekko podgrzewając ubijamy mleko i żółtka (można mikserem lub ręczną trzepaczką) przez około 5-7 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie dolewamy wódkę i nadal ubijamy likier na parze przez kolejne 5-7 minut. Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Przepis na Thermomix/Monsiuer Cuisine: Karmelki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabiamy je na proszek 15 sek/obr.10. Kopystką ściągamy proszek na dno naczynia. Dodajemy mleko skondensowane i żółtka. Podgrzewamy 5 min/70ºC/obr.3. Dodajemy wódkę i podgrzewamy kolejne 5min/70ºC/obr.3. Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)