Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często podejmując gości podajemy im ciasto czy jakieś przekąski. Proponuję - szczególnie w karnawale - zaskoczyć swoich bliskich i podać na stół własnoręcznie przygotowany likier. Dzisiaj proponuję Wam likier karmelkowy na bazie mlecznych cukierków. Smak tych karmelków pamiętam z dzieciństwa, dziś chcąc dodać mu ciut ostrzejszego smaku, proponuję przygotować właśnie likier. Można go podawać w kieliszkach, ale i polewać nim desery czy lody. Schłodzony smakuje wyśmienicie!
Dziś czas na kolejny przepis na likier z jeżyn, zwanych w moim regionie Polsk...
Odsłon: 3318
Proste ciasto bez pieczenia o smaku kawy cappuccino. Bazą ciasta są biszkopty...
Odsłon: 1016
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 4991
Proste ciasto bez pieczenia o smaku kawy cappuccino. Bazą ciasta są biszkopty...
Odsłon: 1016
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 4991
Składniki
Karmelki przekładamy do malaksera i rozdrabiamy je na proszek. Uzyskany proszek przekładamy do naczynia wraz z mlekiem skondensowanym i żółtkami. Naczynie ustawiamy na innym naczyniu wypełnionym gorącą wodą - tak aby górne naczynie nie dotykało wody i w kąpieli wodnej dokończymy nasz likier. Lekko podgrzewając ubijamy mleko i żółtka (można mikserem lub ręczną trzepaczką) przez około 5-7 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie dolewamy wódkę i nadal ubijamy likier na parze przez kolejne 5-7 minut. Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Przepis na Thermomix/Monsiuer Cuisine: Karmelki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabiamy je na proszek 15 sek/obr.10. Kopystką ściągamy proszek na dno naczynia. Dodajemy mleko skondensowane i żółtka. Podgrzewamy 5 min/70ºC/obr.3. Dodajemy wódkę i podgrzewamy kolejne 5min/70ºC/obr.3. Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Przepisy Napoje
Napoje
Nalewka z cytryńca chińskiego
Napoje
Nalewka z kwiatów czarnego bzu.
Napoje
Kawa mrożona w tajskim stylu
Napoje
Nalewka dla cierpliwych
Nalewka z cytryńca chińskiego
Owoc pięciu smaków, czyli cytryniec chiński, to roślina lecznicza, która łago...
Odsłon: 76
Nalewka z kwiatów czarnego bzu.
Teraz jest najlepszy czas do zbierania baldachów z czarnego bzu na nalewkę. C...
Odsłon: 127