Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często podejmując gości podajemy im ciasto czy jakieś przekąski. Proponuję - szczególnie w karnawale - zaskoczyć swoich bliskich i podać na stół własnoręcznie przygotowany likier. Dzisiaj proponuję Wam likier karmelkowy na bazie mlecznych cukierków. Smak tych karmelków pamiętam z dzieciństwa, dziś chcąc dodać mu ciut ostrzejszego smaku, proponuję przygotować właśnie likier. Można go podawać w kieliszkach, ale i polewać nim desery czy lody. Schłodzony smakuje wyśmienicie!
Karmelki przekładamy do malaksera i rozdrabiamy je na proszek.
Uzyskany proszek przekładamy do naczynia wraz z mlekiem skondensowanym i żółtkami. Naczynie ustawiamy na innym naczyniu wypełnionym gorącą wodą - tak aby górne naczynie nie dotykało wody i w kąpieli wodnej dokończymy nasz likier. Lekko podgrzewając ubijamy mleko i żółtka (można mikserem lub ręczną trzepaczką) przez około 5-7 minut, aż masa zgęstnieje.
Po tym czasie dolewamy wódkę i nadal ubijamy likier na parze przez kolejne 5-7 minut.
Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego! :)
Przepis na Thermomix/Monsiuer Cuisine:
Karmelki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabiamy je na proszek 15 sek/obr.10. Kopystką ściągamy proszek na dno naczynia.
Dodajemy mleko skondensowane i żółtka. Podgrzewamy 5 min/70ºC/obr.3.
Dodajemy wódkę i podgrzewamy kolejne 5min/70ºC/obr.3.
Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego! :)
Kojarzy się ze świętami. Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Odsłon: 21126
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 60
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 52
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 106
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 60
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 52
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 106
Składniki
Karmelki przekładamy do malaksera i rozdrabiamy je na proszek. Uzyskany proszek przekładamy do naczynia wraz z mlekiem skondensowanym i żółtkami. Naczynie ustawiamy na innym naczyniu wypełnionym gorącą wodą - tak aby górne naczynie nie dotykało wody i w kąpieli wodnej dokończymy nasz likier. Lekko podgrzewając ubijamy mleko i żółtka (można mikserem lub ręczną trzepaczką) przez około 5-7 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie dolewamy wódkę i nadal ubijamy likier na parze przez kolejne 5-7 minut. Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Przepis na Thermomix/Monsiuer Cuisine: Karmelki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabiamy je na proszek 15 sek/obr.10. Kopystką ściągamy proszek na dno naczynia. Dodajemy mleko skondensowane i żółtka. Podgrzewamy 5 min/70ºC/obr.3. Dodajemy wódkę i podgrzewamy kolejne 5min/70ºC/obr.3. Po tym czasie likier przelewamy do butelek, studzimy a następnie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Przepisy Napoje
Napoje
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....
Odsłon: 2904
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 2415